Η ώρα των εισαγγελέων στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η ώρα των εισαγγελέων στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Από την Ιωάννα Μάνδρου

Στις 18 Δεκεμβρίου θα προτείνουν για την ενοχή των κατηγορουμένων.

Ενστάσεις υπήρξαν και την τελευταία στιγμή από τους κατηγορούμενους.

Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια δίκης για τις έκνομες δράσεις της ΧΑ, η πολύκροτη δίκη ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή απολογία του αρχηγού του κόμματος Νίκου Μιχαλολικάκου και τώρα ήρθε η ώρα των εισαγγελέων.

Το δικαστήριο σήμερα διέκοψε τη δίκη για τις 18 Δεκεμβρίου προκειμένου η εισαγγελέας της έδρας να προετοιμάσει την πρότασή της επί της ενοχής των κατηγορουμένων. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε από την έδρα αν η εισαγγελέας δεν είναι έτοιμη μέχρι τότε μπορεί να της δοθεί και άλλος χρόνος. 

Νωρίτερα στο δικαστήριο υποβλήθηκε από την υπεράσπιση ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου και ειδικότερα ως προς το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν επίκληση της Σύμβασης του Παλέρμου η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, η σύμβαση αυτή προβλέπει ότι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προϋποθέτει την επιδίωξη οικονομικού οφέλους. Μάλιστα, επικαλέστηκαν και την άποψη του  Εφέτη Ν. Σαλάτα, ( που αποτυπώθηκε στο παραπεμπτικό βούλευμα (μειοψηφία)), σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, επειδή δεν απεδείχθη ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν με στόχο να προσπορίσουν οικονομικό όφελος.