Live η μάχη των αρχηγών για το εργασιακό στη Βουλή

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων κορυφώνεται η αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης στην ολομέλεια της Βουλής.

Θα ακολουθήσει η διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η οποία θα είναι ονομαστική. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει σαφής θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις διατάξεις που, κατά την κυβέρνηση, είναι προδήλως θετικές για τους εργαζόμενους.

«Κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση θεωρούνται διατάξεις που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμφωνίες, την καθιέρωση χρονικών ορίων εργασίας, τη ρύθμιση για τις υπερωρίες, τις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο. Ωστόσο αναμένεται θετική ψήφος και από κόμματα της αντιπολίτευσης σε ορισμένες διατάξεις όπως είναι η εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες καθώς είναι λογικό να μην είναι όλοι ικανοποιημένοι με όλα και υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου λέγοντας ότι είναι υπέρ των εργαζομένων.

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση:

 

 

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια απέραντη ειδική οικονομική ζώνη φθηνής εργασίας έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας το εργατικό νομοσχέδιο σκουπίδι που έχει οριστικά καταδικασθεί στην συνείδηση των εργαζομένων. Κατηγόρησε δε τον Κωστή Χατζηδάκη ότι έχει ξεπεράσει σε αντεργατικότητα όλους τους προκατόχους του, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του 8ωρου και της συνδικαλιστικής δράσης.

«Προσπαθείτε να βαφτίσετε το μαύρο ασπρο, να βαφτίσετε το νομοσχέδιο φιλεργατικό, γελάνε και οι πέτρες» είπε ο ΓΓ και έκανε λόγο για πισωγύρισμα καθώς δεν μπορούν ποτέ να συναντηθούν τα συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοτών.
Επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λέγοντας ότι ποτέ δεν θα καταργήσει το νόμο, όπως ποτέ δεν κατήργησε τα μνημόνια αλλά εφερε και άλλα.

Για εργασιακό νομοσχέδιο που απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ενισχύει τους ασύδοτους εργοδότες και υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις έκανε λόγο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι σβήνει δίκαια κεκτημένα με αγώνες δεκαετιών και ξεπληρώνει προεκλογικά γραμμάτια. «Είμαστε απολύτως απέναντι στο εργασιακό, στεκόμαστε στο πλευρό εργαζομένων, δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων», είπε η κ Γεννηματα.

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε και για το εμβόλιο Astrazeneca, αναφέροντας: «Η κυβερνηση να δώσει απαντήσεις, δεν είναι Πόντιος Πιλάτος, γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το εμβόλιο Atrazeneca και ποια είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα που η επιτροπή αλλαξε την εισήγηση της. Συνδέεται η αποφαση σας με το άνοιγμα των δραστηριόητωνν το προηγγούμενο διαστημα; Ζητάμε απαντήσεις. Στον εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνςη και αυτή την υπονομεέυετια με τα λάθη σας.. εχεετε μεγάλη ευθύνη για να φθάσουμε στην πολυπόθητη ελευθερία».

«Είμαστε απέναντι και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και τα άρθρα και έχετε το θράσος να μας βάζετε διλήμματα για το αν θα ψηφίσουμε προτάσεις που εφαρμόζουν ευρωπαικές οδηγίες και κάνουν πράξεις ρυθμίσεις που εμείς ζητάμε. Δεν είμαστε γαλάζιοι λαϊκιστές, θα τις ψηφίσουμε, δεν είμαστε τυχωδικόκτες της πολιτικής ζωής, έχουμε ιστορία, ρίζες, ανεξαρτητα αν χρησιμοποιούνται από εσας ως ένα προκαλυμα για να κρύψετε το αποκρουστικό πρόσωπο εμείς φυσικά θα τις ψηφίσουμε», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στη Φώφη Γεννηματά, παίρνοντας τον λόγο και τόνισε: «Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση ότι άκουγα τον κ. Τσίπρα. Να σας δώσω μια φιλική συμβουλή. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντίγραφου πάντα το πρώτο θα διαλέγουν οι πολίτες. Θα τα λύσετε μεταξύ σας. Το πόσο διαφορετική ήσασταν σήμερα θα το κρίνουν οι πολίτες».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Σήμερα στην Ελλάδα η απασχόληση αμείβεται μερικώς. Το 63% των διαφορών στους χώρους εργασίας αφορά στην καταβολή δεδουλευμένων και απλήρωτες υπερωρίες, την ώρα που 600.000 εργατοτεχνίες εξακολουθούν να θεωρούνται κατώτεροι των υπαλλήλων.

«Πληθαίνουν οι διακρίσεις, απουσιάζουν τα δικαιώματα. Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο εργατικό δίκαιο και αλλαγές που έρχονται από το αύριο.

Σταδιακά τα τελευταία χρόνια μειώνεται η συμμετοχή γυναικών και νέων στην απασχόληση. Εργαζόμενοι και μη αναστατώνονται από ξαφνικές απεργίες, που αν και συχνά κηρύσσονται παράνομες, πραγματοποιούνται τελικά από λίγους σε βάρος πολλών.

Την περασμένη εβδομάδα η συμμετοχή στα ΜΜΜ κυμάνθηκε έως 20%, αλλά η πρωτεύουσα παρέλυσε επειδή έτσι αποφάσισαν 1 στους 10 εργαζόμενους, ενώ υποτίθεται ότι ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση, τα θύματα ήταν οι πολίτες».

Ζούγκλα της αγοράς είναι αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας που ζούμε, γι' αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση μετά το 1982.

Το νέο νομοσχέδιο θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα, απαντά σε παθογένειες του παρελθόντος και σε ζητήματα του μέλλοντος. Όσοι το αμφισβητούν είναι οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης..

Αυτό το νομοσχέδιο βάζει το πλαίσιο για ένα σύγχρονο περιβάλλον».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Υπάρχουν τομές που θωρακίζουν τους εργαζόμενους κάνοντας σαφείς τις σχέσεις με εργοδότη.

Το νομοσχέδιο χτυπά την μαύρη εργασία η ψηφιακη καρτα, καταργείται κάθε αυθαιρεσία ήταν πάγιο αιτημα της ΓΣΕΕ και γινεται πργματικότητα για όλη την αγορά εργασίας. Χτυπάει μαγαζάκια που είχαν στηθεί στην επιθεωρηση εργασίας για αυτό ενοχλείστε από την αλλαγή».

Μιλώντας για τις υπερωρίες, υπογράμμισε: «Με τις υπερωρίες υπάρχουν ρυθμείς φιλεργατικές. Το νομοσχέδιο αποτελεί δημοκρατική διαφάνεια στον σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού, με μέτρα υπέρ των συμφερόντων των εργαζόμενων. Με δικλείδες που δεν επιτρέπουν την καταχρηση κινητοποιήσεων και με πρόνοιες ώστε οι διεκδικήσεις μιας ομάδας πολιτών να μην στρέφονται εναντίον υπολοίπων..

Η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία, όταν κρίνεται παράνομη δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο, δε θα πνίγονται οι δήμοι στα σκουπίδια.

Εργαζόμενη θα μπορεί να καταγγέλει όποιον την παρενοχλεί στο γραφείο. Ο αεικίνητος ντελιβεράς να είναι ένας κανονικός υπάλληλος.

Όχι μπροστά στα πλοία όταν ξεκινούν για λίγες διακοπές, τα μπλόκα στους καταπέλτες μετατρέπονται σε καταπέλτες της κοινωνίας κατά των εχθρών της».

«Συζητάμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυχρονιστικό. Καταθέτω αιτημα για ονομαστική, 2 στα 3 αρθρα θα τα ψηφίστε, τη μητέρα μαχών. Σας καλώ να ψηφίσετε θετικά, ώστε να αποκτήσει η Ελλαδα το θεσμικό περιβάλλον εργασίας αντάξιο του ρόλου που διεκδικεί στον 21ο αιώνα», ανέφερε ακόμα ο Πρωθυπουργός.

Με «επίθεση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή και τη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «εμφανίστηκε», παρά το ότι τον τελευταίο καιρό το αποφεύγει.

«Χάρηκα για την παρουσία του κυρίου Μητσοτάκη, έστω και για να αναγνώσει μια ομιλία 50 λεπτών», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη και δημιουγεί μια εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία».

 Διατηρώντας τους υψηλούς τόνους, ο κ. Τσίπρας, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μην το επιχειρήσετε πάλι. Εκτίθεστε. Τόσο εσείς, όσο και οι εντολοδόχους σας».

Χαρακτήρισε δε την ΝΔ ως «ένα κόμμα χρεοκοπημένο οικονομικά αλλά και ηθικά» και τον πρωθυπουργό ως «αρχιερέα της αναξιοπιστίας, του λαϊκισμού, των ψεύτικων υποσχέσεων, του φαρισαϊσμού, αφού δεσμευτήκατε για εξυγίανση στα οικονομικά του κόμματός σας και αντί γι’ αυτό φορτώσατε με 120 εκατομμύρια φέσι τους Έλληνες φορολογούμενους».

Σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ.

«Ξέρουμε ποιος είναι το λιοντάρι και ποιος είναι το ερίφιο στην ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας, όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα.

Η πιο κραυγαλέα επιλογή σας: Τους στερήσατε ακόμη και την επιλογή και τους υποχρεώσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο (AstraZeneca), ενώ ξέρατε ότι σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη χορήγησή του σε νέες ηλικίες. Και εσείς το χορηγήσατε αποκλειστικά στους κάτω των 39. Χωρίς δικαίωμα άλλης επιλογής».

«Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθείται η κατάργηση του οκταώρου, η εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η απαγόρευση απεργιών, που είναι το ύψιστο δικαίωμα των εργαζομένων (και είναι άλλο πράγμα η χρήση της απεργίας και άλλο η κατάχρηση), η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που είναι επαίσχυντο και η επιβράβευση της απεργοσπασίας». Αυτά υποστήριξε μιλώντας, νωρίτερα, στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Προσέθεσε δε ότι «είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα, πολύ περισσότερο όταν επιβάλλονται σε μία κοινωνία που χειμάζεται, που πένεται, που έχει δει 600.000 παιδιά να φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό».

Πηγή: skai.gr