Η Μ. Ζορμπά, για τους τουρκοκύπριους στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Μυρσίνη Ζορμπά, ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, στην εκπομπή της Έλλης Τριανταφύλλου
Για τις επαφές της επιτροπής των τουρκοκυπρίων με τους εκπροσώπους τους Ευρωκοινοβουλίου
«Ηταν μια σημαντική επίσκεψη. Το ευρωκοινοβούλιο πήρε αυτή την απόφαση γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν και κάποιες αντιδράσεις από βουλευτές ότι έπρεπε να κλιθούν όλα τα κόμματα. Η απάντηση όμως δόθηκε και ήταν ότι προσκλήθηκαν ακριβώς οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες προσβλέπουν στην Ευρώπη, προσβλέπουν στη λύση του πολιτικού προβλήματος και αυτό ήταν το κριτήριο. Επιβεβαιώθηκε η βούληση των τριών ηγετών της αντιπολίτευσης να δώσουν αυτή την σκληρή μάχη παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν και η επιλογή τους ακόμη να έρθουν στο Στρασβούργο δεν ήταν εύκολη διότι κατηγορούνται από το καθεστώς ότι παίρνουν χρήματα, τα γνωστά αυτά. Επιβεβαιώθηκε ότι βλέπουν την Ευρώπη ως τη μοναδική λύση για την κοινότητά τους. Βλέπουν επίσης την λύση του σχεδίου Ανάν ως βάση στην οποία σε πολύ σύντομο διάστημα εφόσον κερδίσουν τις εκλογές θα πρέπει να συμφωνήσουν και ότι είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό».
Ερωτηθείσα ποια ήταν η εικόνα που έδωσαν σε σχέση με την πολιτική της Ελλάδος
«Η πολιτική της Ελλάδος δεν αναφέρθηκε καθόλου γιατί, γι` αυτούς είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να έχει υπάρξει και γι` αυτό δεν έγινε δημόσια συζήτηση. Όσον αφορά την πολιτική της Τουρκίας διαφοροποιούνται, δηλαδή ο Ακιτζί ο οποίος είναι ο πιο αριστερός, ο πιο συνεπής με μεγαλύτερο ιστορικό βάθος πολιτικός που εκφράζει και μια μικρή συμμαχία άλλων κομμάτων, τοποθετείται απέναντι στην Τουρκία και τον Ερντογάν πάρα πολύ αρνητικά και καταγγέλλει τη στάση λέγοντας ότι ευνοεί το καθεστώς. Ο Ερέλ ο οποίος προέρχεται από το βιομηχανικό επιμελητήριο εκφράζει μια «κεντροδεξιά» πλευρά, είναι επιφυλακτικός. Ο Ταλάτ λεει ότι ο Ερντογάν κρατάει απλώς τις ισορροπίες, μιλάει για τις σχέσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους και δε θέλει να διαρρήξει τους δεσμούς προφανώς γιατί έχει ψηφοφόρους οι οποίοι επηρεάζονται και επομένως δεν θέλει να ανοίξει ένα μέτωπο εκεί».
Για τις εκλογές στα κατεχόμενα
«Δεν περιμένουν ότι θα υπάρχει βία και νοθεία με τη γνωστή έννοια, γνωρίζουν όμως και καταγράφουν μαζί και με αρκετούς ξένους από μη κυβερνητικές οργανώσεις που ήδη βρίσκονται επί τόπου, προσλήψεις στο δημόσιο, διάφορα προνόμια και προσφορές που γίνονται, άρα έναν έμμεσο τρόπο επηρεασμού πέρα από το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει των καταλόγων στους οποίους έχουν γραφτεί, είναι 140 χιλιάδες πια οι ψηφοφόροι».
Πηγή: skai.gr