Η Λευκωσία προτείνει Χάγη

Η Λευκωσία προτείνει Χάγη
Η Λευκωσία προτείνει στην Άγκυρα προσφυγή στη Χάγη για το θέμα της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Πάλμας τονίζει πως αν η τουρκική κυβέρνηση όντως πιστεύει ότι δήθεν \"η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο βασίζεται στα δικαιώματα της Τουρκίας, τα οποία πηγάζουν από διεθνείς συνθήκες\", τότε η Τουρκία, συμμορφούμενη με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (Άρθρο 33 και 36), μπορεί να αποδεχθεί την επίλυση αυτής της νομικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε με αφορμή τις αντιδράσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας στον χαρακτηρισμό από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο του τουρκικού στρατού στην Κύπρο \"ως εχθρού\".

Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αναφέρεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, και προστίθεται ότι \"η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι το αποτέλεσμα της εισβολής της Τουρκίας στη χώρα μας το καλοκαίρι του 1974, η οποία οδήγησε στην κατάληψη και κατοχή διά της χρήσης βίας του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας\".

Η έκτοτε συνεχιζόμενη παρουσία και δράση του στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παράνομη στρατιωτική κατοχή εκ μέρους της Τουρκίας, σημειώνει ο κ. Πάλμας, και προσθέτει ότι η ίδια η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχική παρουσία και δράση του τουρκικού στρατού συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης Εγγυήσεως 1960, η οποία εγγυάτο την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κύπρου, καθώς και την κατάσταση πραγμάτων, όπως αυτή καθοριζόταν από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει επίσης κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αναγκαστικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου (Jus Cogens).

Ο κ. Πάλμας αναφέρει στη συνέχεια ότι ο τουρκικός στρατός διανύει ήδη το 34ο έτος της παράνομης παρουσίας του στην Κύπρο. \"Ελέγχει καταλυτικά το κατεχόμενο τμήμα και μαζί με την Κυβέρνηση της Τουρκίας ευθύνονται για το εθνικό ξεκαθάρισμα της περιοχής από Ελληνοκυπριακή παρουσία και ό,τι απέμεινε να τη θυμίζει. Είναι υπεύθυνοι για το βαθμιαίο εκτουρκισμό της κατεχόμενης περιοχής, καθώς και για τις αποσχιστικές ενέργειες που οδήγησαν στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας το 1983 και τη δημιουργία της αποσχιστικής στα κατεχόμενα υποτελούς τοπικής διοικήσεως της Τουρκίας, η οποία καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ψηφίσματα 541 και 550), χαρακτηρίζοντας την παράνομη και άκυρη\", επισημαίνεται στη δήλωση.

Προστίθεται επίσης ότι \"ο τουρκικός στρατός, ως ο στρατιωτικός βραχίονας της Τουρκίας στην Κύπρο, συντηρεί και προάγει τη διαίρεση της Κύπρου και την αποξένωση των δύο κοινοτήτων\".
Πηγή: skai.gr