Η «κοινή φωνή» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΙΝΑΛ

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η λογική πως όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια δεν ισχύει στην περίπτωση των τριών πρώτων των εκλογών του 2019.  Η νέα αποτύπωση της δημοσκοπικής δύναμης του τρίτου πόλου, του ΚΙΝΑΛ το έχει αναβαθμίσει σε σημαντικό παίκτη στον «καυγά» που έχει ξεκινήσει. Δεν είναι το αδύναμο κόμμα το οποίο κινδυνεύει να συνθλιβεί στην περίπτωση προσφυγής σε δεύτερες εκλογές από τη συσπείρωση των δυο «μεγάλων». Η νέα δυναμική που έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη την έχει μεταμορφώσει σε «πολύφερνη» νύφη που τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρουν ενόψει των εκλογών. 

Αυτό που συνέβη χθες, ωστόσο δεν έχει προηγούμενο. Χρησιμοποιώντας σχεδόν την ίδια φράση τόσο ο Γιάννης Οικονόμου από τον ΣΚΑΪ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας από το OPEN κάλεσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη να διαλέξει στρατόπεδο. «Καλό είναι εκτός από το τι δε θέλει ο κ.Ανδρουλάκης να μας πει και τι θέλει. Είναι κοντά 4 μήνες στην αρχηγία του κόμματός του, να μιλήσει προγραμματικά, και να μας πει τι θέλει διότι κινείται στην γκρίζα ζώνη όλο αυτό το διάστημα. Στο "δεν ξέρω δεν απαντώ"», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  Στο ίδιο τόνο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «ο κ.Ανδρουλάκης  πρέπει κάποια στιγμή  να σταματήσει να λέει τι δεν θέλει και να μας πει τι θέλει. Εγώ βάζω και την παράμετρο να περιμένουμε να δούμε τι θα πει ο κόσμος. Αν δηλαδή  το πρώτο κόμμα στις εκλογές  έχει καμία 20αρια μονάδες διαφορά από το ΚΙΝΑΛ θα πει ο Ανδρουλάκης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος δεν θα είσαι εσύ ο πρωθυπουργός;». 

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν για πρώτη φορά σε κάτι. Ότι είναι εκτός κουβέντας να ηγηθεί της κυβέρνησης οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο πλην του αρχηγού του πρώτου κόμματος. Με αυτό ως βάση «βαδίζουν μαζί» έως ένα βαθμό στο συγκεκριμένο θέμα και ασκούν ταυτόχρονη πίεση στο ΚΙΝΑΛ. Θα λυγίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης διαλέγοντας στρατόπεδο; Σε καμία περίπτωση. Είναι σίγουρο πως θα εξακολουθεί να μιλά για την πολιτική αυτονομία της δημοκρατικής παράταξης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του και επιχειρώντας να μειώσει όσο το δυνατόν την απόσταση από τους δυο πρώτους. Η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του και αναλόγως το αποτέλεσμα θα κινηθεί στις δεύτερες εκλογές, αν τελικά γίνουν. 

Παράλληλα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να εξασφαλίσουν μια δήλωση ή ακόμα και ένα «νεύμα» πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα διαλέξει το αντίπαλο στρατόπεδο. Από τη γαλάζια παράταξη θα θυμίζουν συνεχώς την συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ώστε να αποτρέψουν τη Χαριλάου Τρικούπη να αποτελέσει τη συνέχεια του κόμματος του Πάνου Καμμένου. Στην Κουμουνδούρου έχουν ως όπλο την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ μετά τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. την περίοδο 2012-2015. Τον Ιανουάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου πήρε το έβδομο εισιτήριο για τη Βουλή με ποσοστό 4,68%.

Στο προεκλογικό «τανγκό» έχει μπει και το ΚΚΕ με τον Περισσό να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση των τριών. Σε ανακοίνωση ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Ο "σκυλοκαβγάς" των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ δεν αφορά στο ελάχιστο την αλλαγή της στρατηγικής που ματώνει τον λαό, αλλά την εναλλαγή του κυβερνητικού διαχειριστή για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της. Όπως συνέβη και στο παρελθόν, με την ίδια ευκολία που σήμερα τσακώνονται, με άλλη τόση ευκολία αύριο θα συμπράξουν, αν αυτό απαιτηθεί απ' το κεφάλαιο και τον διεθνή παράγοντα, χάριν της σταθερότητας της αντιλαϊκής πολιτικής, που όλοι τους υπηρετούν».