Η επόμενη ημέρα

Με αφετηρία έντονων ζυμώσεων και ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό μπορεί να παρομοιαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

Για τη Νέα Δημοκρατία η πρώτη μεγάλη ήττα εδώ και 5 χρόνια προξενεί έντονο προβληματισμό.

Στους κόλπους της ΝΔ εκτιμάται ότι ανοίγει ένας κύκλος εσωστρέφειας με στελέχη να επισημαίνουν την ανάγκη ο κ. Καραμανλής να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό και διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου. Παράλληλα, κρίνεται ως απαραίτητη η ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων, κάτι όμως ιδιαίτερα δύσκολο με την ΕΕ να ζητεί μετ’ επιτάσεως από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στόχος της Ρηγίλλης, όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, είναι να αποκρούσει κάθε πίεση για πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς πέτυχε την πρώτη της νίκη σε ευρωεκλογές εδώ και 15 χρόνια και την πρώτη της σε όλες τις αναμετρήσεις από το 2004. Όπως εκτιμάται στην Ιπποκράτους, η νίκη αυτή επαναφέρει οριστικά το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας με το στόχο της αυτοδυναμίας να φαντάζει πλέον εφικτός.

Όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, το ΚΚΕ διατήρησε την τρίτη θέση, κάτι που ικανοποιεί τον Περισσό, καθώς όπως υποστήριξε η Αλέκα Παπαρήγα το ΚΚΕ παρότι υπέστη πολεμική από το πολιτικοοικονομικό σύστημα συγκράτησε τα ποσοστά του. Τα στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για επιβράβευση της ιδεολογικής καθαρότητας και της πολιτικής συνέπειας.

Το ΛΑΟΣ είδε σημαντική αύξηση των ποσοστών του με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ευοδώνονται τα σχέδια του για να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στην κεντροδεξιά παράταξη.

Φόβοι για ενίσχυση της εσωστρέφειας επικρατούν και στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό που έλαβε είναι μεγαλύτερο από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, αλλά δυσανάλογο με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για μεγάλη άνοδο, με το ρεύμα των «ανανεωτικών» να επιρρίπτουν ευθύνες στους «προεδρικούς», με δεδομένο μάλιστα ότι το ΚΚΕ φαίνεται να επανακτεί την κυριαρχία στο χώρο της αριστεράς.

Το ποσοστό των Οικολόγων Πράσινων δεν επιβεβαίωσε τελικά τη δυναμική που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο της προεκλογικής περιόδου υπέστη έντονη φθορά, αλλά η εκλογή 1 ευρωβουλευτή παραμένει σημαντική επιτυχία, με το στοίχημα των Οικολόγων Πρασίνων να είναι πλέον να υπάρξει και η ανάλογη συνέχεια.

Οι πολίτες πάντως έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση με την εντυπωσιακή μείωση του ποσοστού της αλλά και συνολικά στο πολιτικό σύστημα δια της πρωτοφανούς αποχής.

Όμως, παρά τη μεγάλη αποχή και το κύμα δυσαρέσκειας ο δικομματισμός δεν υπέστη μεγάλο πλήγμα όπως αναγνώρισε και η Αλέκα Παπαρήγα. Αθροιστικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφτασαν το 70%.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ευρωκοινοβούλιο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στελνουν από 8 ευρωβουλευτές, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ από 2 και από 1 ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι.


Πηγή: skai.gr