Η Ελλάδα ψηφίζει

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται σε όλη τη χώρα η εκλογική διαδικασία για την εκλογή νέων δημάρχων και νομαρχών, με περισσότερους από 18.000 αστυνομικούς σε όλη την Ελλάδα να έχουν αναλάβει το έργο της φύλαξης των περίπου 25.000 εκλογικών τμημάτων.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το βράδυ και αμέσως μετά ο ΣΚΑΪ 100,3 θα μεταδώσει τα exit polls σε συνεργασία με την εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC. Μέχρι τα μεσάνυχτα θα έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα από τους περισσότερους δήμους και νομαρχίες.
Υπενθυμίζεται ότι η εκλογική διαδικασία γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, ενώ πληροφορίες για τα εκλογικά τμήματα παρέχονται μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 15-64 ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης πολιτών.
Από την υποχρέωση της ψηφοφορίας εξαιρούνται οι εκλογείς άνω των 70 ετών, όσων ο τόπος εγγραφής απέχει περισσότερο από 200 χιλιόμετρα και όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
O υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, απηύθυνε για ακόμα μία φορά έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, τονίζοντας ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία σημαντική στιγμή για τη Δημοκρατία και τις τοπικές κοινωνίες.
Προσδοκίες
Την ευχή και την ελπίδα να αναδειχθούν οι καλύτεροι οι οποίοι με μεράκι και δουλειά θα λύσουν τα προβλήματα εξέφρασε από τα Ιωάννινα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
«Σημαντική η σημερινή ημέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη. «Μεγάλος νικητής πρέπει να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι στην πράξη η κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει το θεσμό, καθώς και τους δήμους και τις κοινότητες με το πενταετές πρόγραμμα «Θησέας».
«Με την ψήφο τους οι πολίτες στέλνουν μήνυμα για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και σε όλους μας», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Η σημερινή ημέρα δίνει την ευκαιρία για ένα εύστοχο βόλι στο κεφάλι του δικομματισμού», επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα.

«Αυτή η Κυριακή δεν είναι το τέλος μιας εκστρατείας αλλά μια νέα αφετηρία για να έχουμε περισσότερους ενεργούς πολίτες που θα παλέψουν» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.
Την αισιοδοξία της για το αποτέλεσμα των εκλογών εξέφρασε η υποψήφια υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, εκτιμώντας ότι οι πολίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους και θα επιβεβαιώσουν το έργο της προηγούμενης τετραετίας.
Κορυφαία στιγμή για το δημοκρατικό πολίτευμα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά Αργύρης Ντινόπουλος. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι η νύχτα είναι αρκετά μακριά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα που, όπως είπε, θα οδηγήσει σε σημαντική εβδομάδα κορυφαίας αντιπαράθεσης για την υπερνομαρχία λέγοντας χαρακτηριστικά: «εμείς θα είμαστε αυτοί που θα κόψουμε το νήμα».
«Θα πάμε σε δεύτερο γύρο» εκτίμησε η υποψήφια νομάρχης Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή.
O Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, επισήμανε την ανάγκη ο λαός να στείλει ένα μήνυμα στις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να πάρει τα μέτρα του ενισχύοντας τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της δημοκρατίας, δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι από αύριο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα η Αθήνα μάς έχει ανάγκη όλους.
Πάρα πολύ αισιόδοξος δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Σκανδαλίδης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Τόνισε ότι η κάλπη είναι η μοναδική πραγματική δημοσκόπηση.
«Σήμερα οι πολίτες της Αθήνας αποδεικνύουν με την ψήφο τους ότι δεν είναι δεδομένοι για κανέναν. Μπαίνουν στο παιχνίδι, ανατρέπουν τους συσχετισμούς, αλλάζουν τις ισορροπίες». δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος, Αλέξης Τσίπρας.
«Δώσαμε μια καλή μάχη, σκληρή μεν, με αποκλεισμούς, αλλά καλή μάχη» είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής.
Οι Πειραιώτες έχουν μνήμη και κρίση και κανείς δε θα ρισκάρει να επιστρέψουμε στο παρελθόν, δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε: «σήμερα απορρίπτουμε την πολιτική της οξύτητας και της πόλωσης. Στέλνουμε το μήνυμα ότι ο Πειραιάς αλλάζει σελίδα».
«Μετά τη σταύρωση έρχεται η ανάσταση και η δικαίωση του λαού», δήλωσε ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σημειώνοντας ότι με αξιοπρέπεια αντιμετωπίζουμε τη λάσπη και τη φαυλότητα.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα οι Θεσσαλονικείς να δώσουν το ποσοστό που θα είναι απαραίτητο για να φέρουμε - όπως είπε- τη μητροπολιτική διοίκηση σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.
Πεπεισμένη ότι η Θεσσαλονίκη θα αλλάξει σελίδα εμφανίστηκε η Χρύσα Αράπογλου.
Πηγή: skai.gr