Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να θέσει όρους

Ο ολλανδός ευρωβουλευτής, Έρικ Μέγιερ, δήλωσε την Παρασκευή στα Σκόπια ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει την έκθεση για την ΠΓΔΜ.
Όπως τόνισε, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ΠΓΔΜ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, ωστόσο πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να μπλοκάρουν τις διαδικασίες.

Ειδικότερα, ο κ. Μέγιερ, ο οποίος είναι ο εισηγητής της έκθεσης για την ΠΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε την άποψη ότι "η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών θα υποστηρίξουν την πρόταση για έναρξη, το συντομότερο δυνατό, ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ".

"Η 'Μακεδονία' περιμένει αρκετά, από το 2005 και τώρα βρισκόμαστε στο 2009. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Θα χρειαστούν όμως χρόνια, τουλάχιστον μέχρι το 2017 για να ενταχθεί η Μακεδονία στην ΕΕ", πρόσθεσε ο κ. Μέγιερ και σημείωσε ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα, καθώς όπως υπογράμμισε "κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ έχει το δικαίωμα να θέσει βέτο και να εμποδίσει την προσχώρηση μίας νέας χώρας στην ΕΕ".

Σε ερώτηση αν η εκκρεμότητα της ονομασίας μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, ο κ. Μέγιερ ανέφερε:

"Νομίζω ότι δεν θα αποτελούσε πρόβλημα για την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών και των χωρών - μελών της ΕΕ. Όμως, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχουν το δικαίωμα να θέσουν όρους, έχουν το δικαίωμα να θέσουν βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για το άνοιγμα κάθε κεφαλαίου ξεχωριστά, όπως φυσικά και για την λήψη της τελικής απόφασης. Με άλλα λόγια έχουν 61 τρόπους στην διάθεσή τους".
Πηγή: skai.gr