Κλείσιμο

Η ατζέντα Δένδια στην σημερινή επίσκεψη στην Μόσχα

Η τουρκική παραβατικότητα, το προσφυγικό και οι εξελίξεις στην Συρία αναμένεται να απασχολήσουν την σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία διεξάγεται σε μία ευαίσθητη χρονική περίοδο με τις εξελίξεις στην νοτιανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. 

Πιο αναλυτικά, οι συνομιλίες αναμένεται να περιστραφούν, μεταξύ άλλων, γύρω από τις διμερείς πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν, επίσης, πάνω σε μία ευρεία θεματολογία περιφερειακού ενδιαφέροντος, που περιλαμβάνει τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Τέλος, θα συζητηθούν και ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

«Επισημαίνω ότι η Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν, παρέμεινε σταθερός συνομιλητής της Ρωσίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης συγκυρίας αναφορικά με τις σχέσεις της με τη Δύση, όπως αυτή των τελευταίων ετών. Άλλωστε, η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα και βέβαια στην ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός μας. Για το λόγο αυτό επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, με γνώμονα τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, ιδιαίτερα σε μία ευαίσθητη συγκυρία, όπως η τρέχουσα», είπε ο Νίκος Δένδιας στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.