Η Αθήνα ήταν ενήμερη

Η ελληνική κυβέρνηση ήξερε για τη συμφωνία, που είχε υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αίγυπτο για την έρευνα πετρελαίων στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ωστόσο, αποκάλυψε ότι τη συμφωνία με τον Λίβανο την πληροφορήθηκε, όταν υπεγράφη.

Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε αυτονόητη την εφαρμογή από ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να εφαρμόσει τους κανόνες "καλής γειτονίας", λέγοντας ότι η παρατεταμένη εκλογική περίοδος δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την καλλιέργεια έντασης.

Μη παραγωγική και αντίθετη με την ενδιάμεση συμφωνία χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε "Μέγας Αλέξανδρος", ενώ είπε χαρακτηριστικά, ότι τα όπλα της Ελλάδας είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

"Χωρίς λύση του ονόματος δεν πρόκειται να προχωρήσει η γειτονική χώρα προς του δύο αυτούς οργανισμούς" υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Επίσης, απαντώντας στις επικρίσεις, που επιδέχθηκε για την περιοδεία της στην Θράκη, είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει θεσμικό ρόλο στην επιτήρηση της.
Πηγή: skai.gr