Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας

Ολόκληρο το φάσμα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξετάσθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Φοίβου Κλοκκάρη, στην Αθήνα.
Στη συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας και 50 λεπτών, συμμετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος και Γιάννης Λαμπρόπουλος, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας.
Ο κ. Μεϊμαράκης κατέστησε σαφές ότι «η ενεργός συμμετοχή της Αθήνας στα θέματα άμυνας της Κύπρου μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να εξευρεθεί μία βιώσιμη λειτουργική και δίκαιη λύση για την επανένωση της νήσου είναι δεδομένη». Για δε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας είναι πάγια και σταθερή όλα αυτά τα χρόνια. «Η σημερινή επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Αμυνας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι και οι δύο κυβερνήσεις και οι δύο υπουργοί Αμυνας μπορούν να συνεργαστούν με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές και κατευθύνσεις, συνεχίζοντας τη συνεργασία που είχαμε και με τον προηγούμενο υπουργό Αμυνας», πρόσθεσε.
Ο κ. Κλόκκαρης αφού σχολίασε ότι «το περιβάλλον ασφάλειας στο νησί δεν έχει ουσιαστικά μεταβληθεί, και είναι βεβαρυμένο λόγω των κατοχικών δυνάμεων και λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, η οποία δεν εκπληροί τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ότι η συνδρομή της Ελλάδας στην αμυντική θωράκιση της νήσου είναι πάρα πολύ σημαντική και ότι υπάρχει αμοιβαία βούληση για ενίσχυση αυτών των δεσμών.
"Πράγματι παρουσιάζονται από τη γείτονα χώρα κινήσεις που απογοητεύουν τον ελληνικό λαό, και οι οποίες πιστεύουμε ότι σε μία πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη της, στην ΕΕ, δεν την βοηθούν και δεν βοηθούν ούτε τις σχέσεις καλής γειτονίας», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης επαναλαμβάνοντας ότι «εμείς σταθερά προσηλωμένοι στην ειρηνική διευθέτηση των ζητημάτων θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς και να υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος για να βρούμε τις λύσεις που απαιτούνται».
Ειδικότερα για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, υπενθύμισε ότι «όταν εντάσσεσαι σε μία οικογένεια όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλεις να σεβαστείς τους κανόνες, τις αρχές και τις αξίες που έχουν θέσει όλοι για να μπορούμε να συμβιώνουμε. Κατά συνέπεια πιστεύω ότι όποιος επιθυμεί συμβίωση πρέπει να προσαρμόζεται σε αυτά τα δεδομένα. Κανείς δεν πιέζει κανένα. Είναι δεδομένοι οι κανόνες και πρέπει να τους αποδεχθείς για να μπορείς να συμμετάσχεις», πρόσθεσε.
Εξάλλου για το αίτημα των ΗΠΑ περί απόσυρσης των αμερικανικής προέλευσης όπλων από την Κύπρο, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «βρισκόμαστε σε μία διαπραγμάτευση για τη θετική επίλυση του ζητήματος και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να δώσουμε μία ικανοποιητική απάντηση».
Όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των S-300 είπε ότι «σε εύλογο χρονικό διάστημα πιστεύουμε ότι θα έχουμε μία λύση προς τη θετική κατεύθυνση».
Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξήρε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr