Η Άγκυρα ήταν αρκετά βέβαιη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε να εκδώσει τους 8

Η τουρκική κυβέρνηση ήταν «αρκετά βέβαιη» ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε προσπάθειες να εκδώσει τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν και έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα σχολιάζει αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ο αρθρογράφος εκθειάζει τον κ. Τσίπρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για το γεγονός ότι παρά τις περιόδους έντασης μεταξύ των δύο κρατών δεν «έκοψε» τις γραμμές επικοινωνίας με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και για το γεγονός ότι ενέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών, με την Τουρκία να χαιρετίζει την εξέλιξη.

«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα μιλήσουν επίσης για τους φυγόδικους Τούρκους στρατιωτικούς στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο, παρότι είχαν επιχειρήσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσω πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν αρκετά σίγουρη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να αναστρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει. Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στη Δυτική Θράκη το 2017, θα θέσει σίγουρα τα προβλήματα της ‘’τουρκικής’’ μειονότητας, ενώ ο Τσίπρας θα απαιτήσει σίγουρα την επαναλειτουργία της Θεολογική Σχολής της Χάλκης» σχολιάζει ο αρθρογράφος Σερκάν Ντεμιρτάς. 

Το άρθρο αναφέρεται ακόμα στα «ανεπίλυτα προβλήματα» μεταξύ των δύο χωρών, σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή την αντιπαράθεση στο Αιγαίο και τη διένεξη για τις έρευνες που διεξάγει η Λευκωσία για υδρογονάνθρακες. 

«Η αποχώρηση του τέως υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο δίνει σίγουρα ελπίδες για ‘’ενισχυμένες συνομιλίες’’ μεταξύ των δύο χωρών» τονίζεται ακόμη. 

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε στο μεταξύ την Κυριακή, ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα, ότι η Τουρκία στοχεύει στη «βελτίωση της φιλίας» και τη «μείωση της εχθρότητας» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα.

Πηγή: skai.gr