Γιατί η ευρωκάλπη θα κρίνει και την ημερομηνία των εθνικών εκλογών

Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο αποτέλεσμα που θα δείξει η ευρωκάλπη το βράδυ της Κυριακής θα οδηγήσει πλέον με βεβαιότητα σε εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. 

Ήδη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά με συνέντευξη του στην ΕΡΤ επιβεβαίωσε ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών υπάρχει στο τραπέζι, καθώς έδωσε στις ευρωπαϊκές εκλογές τον χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» στο έργο της κυβέρνησης. «Εάν δεν πάρω την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησα, όλα είναι ανοιχτά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται, το Μέγαρο Μαξίμου θα «ζυγίσει» τη διαφορά και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα του. Σε περίπτωση που η ΝΔ έρθει πρώτη αλλά με μικρή διαφορά, δηλαδή της τάξης των 3-4 μονάδων, τότε ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να ζητήσει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο προκειμένου να μην δώσει χρόνο στην ΝΔ να ανασυνταχθεί και να οδηγηθεί προς την αυτοδυναμία.  

Εάν τελικά η ΝΔ κερδίσει στις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά τότε είναι πιθανό και πάλι ο πρωθυπουργός να μην περιμένει τον Σεπτέμβριο για την διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Βασικός στόχος θα είναι να συσπειρώσει το κόμμα του και να δώσει την στρατηγική μάχη στο εσωτερικό προκειμένου να περιορίσει την απήχηση της ΝΔ. 

Επίσης θα είναι και ένας τρόπος προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία ενδεχόμενη πρωτιά της ΝΔ στις ευρωεκλογές και μία καθαρή νίκη στις περιφέρειες ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει αμέσως την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προκήρυξη εκλογών. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να εκτιμήσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την διακυβέρνηση της χώρας με τον πρόεδρο της ΝΔ να επιμένει ότι έχει χάσει πια την υποστήριξη των πολιτών.