Γερμανός πρέσβης: Νίκη της δημοκρατίας η Συμφωνία των Πρεσπών

Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι «μία νίκη της Δημοκρατίας», τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ. 

Ο Γερμανός πρέσβης λέει πως πρόκειται για μία «καλή» συμφωνία, τους «καρπούς» της οποίας θα δρέψουν η Ελλάδα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και πλέκει το εγκώμιο των δύο πρωθυπουργών εκατέρωθεν των συνόρων Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, για το θάρρος που, όπως τονίζει, επέδειξαν στην επίλυση της πολυετούς διένεξης.

«Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο πρωθυπουργοί ενήργησαν με πολύ θάρρος, ενήργησαν όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν κρατικό ηγέτη», είπε ο Γερμανός πρέσβης, τονίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες των δύο ανδρών αξίζουν «την ύψιστη αναγνώρισή μας».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Πλέτνερ σημειώνει ότι η Γερμανία γνωρίζει τη συναισθηματική φόρτιση και τις δυσκολίες που διέπουν το συγκεκριμένο ζήτημα για πολλούς Έλληνες, εκφράζοντας, ωστόσο, την ελπίδα και την πεποίθησή του ότι σύντομα, ακόμη κι εκείνοι που αντιδρούν στην επικύρωσή της, θα διαπιστώσουν ότι είναι μία καλή συμφωνία, όχι μόνο για τη γειτονική μας χώρα, αλλά και για την Ελλάδα -ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα- και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο κ. Πλέτνερ αναφέρεται ακόμα στους «καρπούς» που θα δρέψει η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την υλοποίησή της, τονίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θέλει να συνεισφέρει και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.

«Παρότι ήταν μία δύσκολη απόφαση, εντούτοις θεωρώ ότι ήταν μία γενναία και σωστή απόφαση, και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρξει ακόμη και στην ελληνική κοινή γνώμη μία πλειοψηφία που θα υποστηρίζει το ίδιο», επισημαίνει ο Γερμανός πρέσβης.

Με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Κυριακή, όπου υπήρξε κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που έγινε στο λιμάνι της πόλης, ο Γερμανός Πρέσβης στέλνει το μήνυμα «Ποτέ ξανά», τονίζοντας ότι για να γίνει αυτό πραγματικότητα «πρέπει να θυμηθούμε τα εγκλήματα που προκλήθηκαν από τους Γερμανούς και εν ονόματι της Γερμανίας, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Είναι σημαντικό να πούμε στους Έλληνες, και ειδικά στους εβραϊκής καταγωγής Έλληνες, ότι η Γερμανία αναλαμβάνει την ηθική ευθύνη για τις πράξεις αυτές, ευθύνη που δεν τελειώνει και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Και όταν λέμε «ποτέ ξανά» πρέπει να σκεφτόμαστε συνεχώς ποιο είναι το καθήκον της σημερινής γενιάς για να διασφαλίσουμε ότι πράγματι δεν θα επαναληφθούν ανάλογες πράξεις. Πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, όταν διαπιστώνουμε ότι μεμονωμένα άτομα και μειονότητες στιγματίζονται για ένα υποτιθέμενο ανώτερο ιδανικό. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κρούει για μας ο κώδωνας του κινδύνου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πλέτνερ.

Εκφράζει, δε, τη θλίψη του για τον βανδαλισμό του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι επρόκειτο για πράξη που «δείχνει ότι το μικρόβιο του μίσους και του αντισημιτισμού στην Ευρώπη υπάρχει ακόμη».

«Προσπάθησαν να σπείρουν μίσος και θέρισαν την ενότητα όλων όσοι εναντιώνονται σε τέτοιους είδους ενέργειες», επισημαίνει ο κ. Πλέτνερ, σχολιάζοντας την ομόθυμη καταδίκη όλων όσων μίλησαν από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης, ενώ για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη υπογραμμίζει τη μεγάλη προσφορά του στην πόλη «προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της θέση της εβραϊκής κοινότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ