Γερμανικός Τύπος: «Μέρκελ ή χάος» στο προσφυγικό για την Ελλάδα το 2015

Γερμανικός Τύπος: «Μέρκελ ή χάος» στο προσφυγικό για την Ελλάδα το 2015

Στο Δίκτυο Ανταποκριτών Γερμανίας RND ο Γκερντ Χέλερ μεταφέρει την εικόνα της Μέρκελ στην Ελλάδα με αφορμή την αποχώρησή της από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αρνητική εικόνα που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρίως κατά την περίοδο της κρίσης και σημειώνει: «Η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν μακράν η πιο αντιδημοφιλής ξένη πολιτικός στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Στο απόγειο της κρίσης, το 85 % των ανθρώπων εξέφρασε αρνητική γνώμη για τη Μέρκελ σe έρευνα. Εν τω μεταξύ η εικόνα είναι λίγο καλύτερη. Πολλοί Έλληνες σήμερα γνωρίζουν ότι ήταν η Μέρκελ που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ τότε, ενάντια στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα Grexit. Στη Μέρκελ αναγνωρίζεται επίσης η πολιτική στάση της στο προσφυγικό. Αν δεν είχε κρατήσει ανοιχτά τα σύνορά της, το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα θα είχε βυθιστεί στο χάος».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Το μειονέκτημα της γερμανικής πολιτικής για τους πρόσφυγες, από την ελληνική προοπτική, είναι αυτό που πολλοί θεωρούν 'αμνηστία' της Μέρκελ στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Άγγελος Αθανασόπουλος, αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος του Βήματος, επικρίνει την Καγκελάριο ότι εξαιτίας του φόβου μιας νέας προσφυγικής κρίσης ‘δίνει υπερβολική βοήθεια’ στον Ερντογάν. Επίσης στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, η Μέρκελ έδωσε την εντύπωση ότι 'προσπαθούσε να κερδίσει τη συμπάθεια της Τουρκίας' αντί να υποστηρίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της ΕΕ».

H τιτανομαχία των τριών υποψηφίων για την Καγκελαρία

H Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει την πρόσφατη τηλεοπτική αντιπαράθεση των τριών υποψηφίων και γράφει: «Θα θέλαμε να μάθουμε από την Μπέρμποκ πώς η Γερμανία θα πρέπει να τοποθετηθεί στον νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Κίνας, από τον Σολτς πώς θα εγγυηθεί τη σταθερότητα των οικονομικών στην ΕΕ και θα χρηματοδοτήσει το γερμανικό στρατό. Από τον Λάσετ πώς θα διαμορφώσει τη σχέση με τη Ρωσία του Πούτιν. Και οι τρεις θα μπορούσαν να έχουν μιλήσει για τον ρόλο, τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες της Γερμανίας σε έναν κόσμο, όπου οι παλιές βεβαιότητες (βλ. Αμερική) κλυδωνίζονται. Να μιλήσουν για τις μεγάλες προσδοκίες της χώρας μας, μιας χώρας που εξαρτάται από τις ανοιχτές, ελεύθερες αγορές και από το γεγονός ότι οι κανόνες τηρούνται. Ίσως οι τρεις υποψήφιοι να έχουν μια ιδέα για τη Γερμανία στον κόσμο του αύριο. Δεν ρωτήθηκαν όμως για αυτό και αυτό είναι λυπηρό».
 

Πηγή: DW - Μαρία Ρηγούτσου