Γερμανία: Μόνο μια κοινή πολιτική αλληλεγγύης θα οδηγήσει στην επιτυχία για το προσφυγικό

Γερμανία: Μόνο μια κοινή πολιτική αλληλεγγύης θα οδηγήσει στην επιτυχία για το προσφυγικό

«Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταρρυθμίσει την πολιτική της για το άσυλο και τη μετανάστευση. Αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς συνεννόηση για αλληλεγγύη, ανθρωπισμό και ευθύνη. Δεν μπορείς συνεχώς να αποφεύγεις την ευθύνη. Xώρες οι οποίες δεν συμμετέχουν, θα πρέπει δείχνουν την αλληλεγγύη τους διαφορετικά. Μόνο μια κοινή πολιτική αλληλεγγύης θα οδηγήσει στην επιτυχία», τόνισε σήμερα ο ομοσπονδιακός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Μίχαελ Ροτ σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk/Dlf), πριν από την παρουσίαση των νέων σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασύλου.

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός παρέπεμψε επίσης στα σχέδια της Κομισιόν «τα οποία προβλέπουν να επιδειχθεί η αλληεγγύη όχι μόνο με την υποδοχή προσφύγων αλλά και με βοήθεια για την επαναπροώθησή τους» και πρόσθεσε ότι «δεν θεωρώ σκόπιμο να αρχίσουμε ξανά να εργαζόμαστε με βέτο και αποκλεισμούς. Αυτή θα ήταν η πολιτική των τελευταίων πέντε χρόνων», τόνισε.

Ο επίσης σοσιαλδημοκράτης (SPD)  ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαρακτήρισε το ζήτημα της μετανάστευσης στην ΕΕ «μεγάλη κηλίδα ντροπής. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν εδώ και χρόνια να βρουν κοινούς κανόνες σχετικά με το ποιος θα δεχτεί πρόσφυγες». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ