ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ: Από το παράθυρο η είσοδος ιδιωτών

«Για το 2004 είναι ξεκάθαρο το ζήτημα, δηλαδή κανένας αρμόδιος επίσημος φορέας, επιστημονικός -και ιδιαίτερα η ΔΕΗ που γνωρίζει πιο καλά από όλους σε πιο επίπεδο βρίσκεται το σύστημα-, δεν υποστηρίζει ότι το 2004 θα υπάρξει έλλειψη ισχύος.
Από το 2005 όμως και μετά είναι σίγουρο ότι αυτό προκύπτει. Ο ρυθμός της ανάπτυξης, ο ρυθμός της αύξησης της ζήτησης σε ετήσια βάση δικαιολογεί παρέμβαση ή νέα εργοστάσια και νέα παραγωγή από το 2005 και μετά και μέχρι το 2007, όπου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση. Από εκεί και ύστερα θα πρέπει να δούμε πάλι με ποιο ρυθμό θα τρέχει η ανάπτυξη, η ζήτηση για να μπορέσουμε να πούμε πόσες μονάδες, που και γιατί».
«Φέτος η αιχμή, -που είναι το μήνα Ιούλιο- κινήθηκε γύρω στις 9000 μεγαβάτ. Η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή παράγει από μόνη της περίπου 12000 μεγαβάτ, εάν ενταχθεί και η μεσοχώρα άλλά 125 μεγαβάτ για το 2004 τον Αύγουστο δεν προκύπτει έλλειψη ισχύος και όλα βαίνουν ομαλά. Αύγουστο δεν έχουμε ζήτηση, δεν έχουμε αιχμή η υπάρχουσα ισχύς μπορεί αν διαχειριστεί κατάλληλα, να καλύψει πλήρως ακόμα και την εφεδρεία του 2004, το 2005 όμως θα έχουμε πρόβλημα».
Ερωτηθείς αν η έλλειψη συντήρησης των δικτύων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ο κ. Πιλαλίδης απάντησε:
«Σε ότι αφορά τα δίκτυα υψηλής τάσεως και την μεταφορά με τα δίκτυα χαμηλής τάσεως στην κατανάλωση, εκεί χρειάζεται πράγματι μια αναβάθμιση, εξοπλισμός και αποσυμφόρηση. Αν δεν γίνει αυτό θα προκύψουνε προβλήματα και αύριο, γιατί είναι υπερφορτωμένα τα δίκτυα και είναι υπερφορτωμένοι οι υποσταθμοί. Πρέπει να αποσυμφορηθούν.
ΔΗΜ: Και γιατί δεν γίνετε αυτό;
ΠΙΛ : Ενώ υπάρχει ο προγραμματισμός και υπάρχουνε οι χώροι που έχουν διαλεχτεί για να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία δια των φορέων τους. Οι δήμαρχοι κυρίως αντιδρούν αλλά από την στιγμή που θέλουμε να είμαστε ασφαλής χώρα, σοβαρή χώρα, να κάνουμε Ολυμπιακούς αγώνες με κάθε ασφάλεια και επιτυχία και από την στιγμή που θέλουμε συνέχεια αφειδώς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορεί από τη μια να ζητάμε αυτά και από την άλλη να απορρίπτουμε κάθε ενέργεια που θα διασφαλίσει αυτά που ζητάμε».
Σε ότι αφορά στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ για τις 18 Νοεμβρίου ο κ.Πιλαλίδης ανέφερε:
«Ενώ το καλοκαίρι είχαμε κάνει ένα τεράστιο απεργιακό αγώνα και είπαμε στο υπουργείο ότι αυτό που σκέφτεται να κάνει θα αποβεί σε βάρος του ελληνικού λαού και υπήρξε μια νομοθετική παρέμβαση και μια ρύθμιση, έρχεται τώρα πριν καλά-καλά στεγνώσει η μελάνη του νόμου να μας πουν ότι εκείνο που κάναμε εκεί ως φαίνεται δεν ήταν αρκετό ή τέλος πάντων το αφήσαμε και πέρασε και τώρα πρέπει να ξανακάνουμε μια ακόμα παρέμβαση.
Σε πια κατεύθυνση όμως; Την ιδιωτική παραγωγή στην ηλεκτρική ενέργεια να την αυξήσουμε και αν αυξηθεί αυτή προφανώς θα έχει επιπτώσεις και στη ΔΕΗ και στις εργασιακές θέσεις τις δικές μας. Κινδυνεύουνε θέσεις εργασίας».
«Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που δίνει το δικαίωμα στους ιδιώτες να επενδύσουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και επειδή το 2005 προκύπτει από τις επιστημονικές μελέτες έλλειψη ισχύος, είχαμε πει από το 2002 στον κύριο υπουργό Ανάπτυξης ότι για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση του 2005 και επειδή ο διαγωνισμός πρέπει να είναι διάφανος και ευρωπαϊκού επιπέδου και είναι μακροχρόνιος και δε θα προλάβουν οι ιδιώτες να επενδύσουν εκεί, δώστε τώρα στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να κατασκευάσει, γιατί έχει όλα τα πλεονεκτήματα με το μέρος της, χώρος, μονάδες, παροχή κλπ και το 2004 και ιδιαίτερα το 2005 θα λυθεί το θέμα και μετά προχωρήστε στο διαγωνισμό να επενδύσουν και οι ιδιώτες».
«Τώρα αν κάποιοι αποπροσανατόλισαν το υπουργείο και το οδήγησαν σε τέτοια αδιέξοδα δε φταίμε εμείς. Να πληρώσουν όσοι αποπροσανατόλισαν το υπουργείο αλλά δε θα πληρώσει ο ελληνικός λαός και εμείς. Και δε θα πληρώσει, αν εμείς αποκλείσουμε την πραγμάτωση των σχεδίων του υπουργείου περί μιας μονάδας ιδιωτών ισχύος 160 μεγαβάτ στη Βοιωτία, γιατί αυτό μπάζει από το παράθυρο με εξωθεσμική διαδικασία τους ιδιώτες ξανά στην παραγωγή και υπερβαίνει το όριο που βάζει ο νόμος».
«Δε θα επιτρέψουμε στο υπουργείο να μας κάνει μια by-pas είσοδο των ιδιωτών από την άλλη μεριά και να υπερβεί το θεσμικό πλαίσιο».
Πηγή: skai.gr