Γεννηματά: Είμαι εδώ για να ακουστεί η φωνή όσων αγωνιούν για την δουλειά τους

«Είμαι σήμερα εδώ για να ακουστεί η φωνή όσων αγωνιούν για την δουλειά τους» ανέφερε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την Οικονομία και την Εργασία. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αφού επεσήμανε ότι υπάρχει κρίση στην οικονομία, τόνισε ότι προχώρησε στον συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο για «να δώσετε απαντήσεις, όχι σε μένα και στην παράταξή μας, αλλά στον Ελληνικό λαό που αγωνιά και περνά ήδη δύσκολα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής ποτέ δεν είπε υπάρχει λεφτόδενδρο και υπερασπίστηκε το κοστολογημένο ενδιάμεσο πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη της οικονομίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν το έλαβε υπόψη της .

«Κ.Μητσοτάκη, ακολουθείτε λάθος δρόμο. Είστε δέσμιοι των συντηρητικών πολιτικών σας.

Δέσμιοι των δογματικών αγκυλώσεων σας για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Σαρώνετε και ότι άντεξε στα 10 χρόνια της κρίσης και τα μνημόνια.

Δέσμιοι της ανικανότητας των Υπουργών σας.

Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε ερείπια, σε κατάρρευση της παραγωγικής βάσης, σε λουκέτα, σε ύφεση, σε ανεργία», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Μιλώντας ειδικότερα για τις συνθήκες στον τουρισμό, με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Μόνο το 35% των ξενοδοχείων θα ανοίξει και χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι.

«Τι έπρεπε να κάνετε; Σας προτείναμε.

- Να δώσετε ισχυρά κίνητρα για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να δουλέψουν οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Να κάνετε ελκυστικό, ανταγωνιστικό το Ελληνικό προϊόν.

Σας είπαμε πως:

Μειώστε τον ΦΠΑ στο 6% για την εστίαση και τη διαμονή.

- Κάντε μηδενική την προκαταβολή φόρου για το 2020. Είναι θηλειά στο λαιμό των επιχειρήσεων. Πως μπορείτε να συγκρίνετε το 20 με τα δεδομένα του 2019;

- Αυξήστε την επιστρεπτέα προκαταβολή στα 3 δις ευρώ τουλάχιστον.

- Κάντε τώρα μεγάλο και ουσιαστικό Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

- Ενισχύστε τις υγειονομικές μονάδες, τα κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία.

- Οργανώστε επιτέλους κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας με επισκέψεις σε σπίτια για να γίνεται έγκαιρη ιχνηλάτηση και αποτελεσματική παρακολούθηση. Η χώρα δεν αντέχει ούτε νέο γενικό ούτε τοπικό lockdown.

Εσείς δεν το κάνατε:

- Μειώσατε τον ΦΠΑ στον καφέ και στην πορτοκαλάδα.

Ούτε καν στο κρασί, για να στηρίξετε την Ελληνική παραγωγή.

- Προχωρήσατε σε ένα Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που αποδείχθηκε «αέρας κοπανιστός». Από τα 49.200 καταλύματα που επισήμως διαθέτει η χώρα, συμμετοχή δήλωσε μόνο το 4%, μόνο τα 1955.

Γιατί έγινε αυτό; Γιατί προφανώς οι όροι του προγράμματος δεν προσφέρουν το κίνητρο να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.

- Τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθυστέρησαν πολύ. Ξεκινήσατε να μιλάτε για υγειονομικές ζώνες, καταδικάζοντας τα νησιά μας και ευτυχώς μετά την κατακραυγή το πήρατε πίσω.

Μετά μιλήσατε για δωμάτια καραντίνας και αφού δεν βρέθηκε άκρη, τώρα αναζητούνται ξενοδοχεία καραντίνας. Τραγική εικόνα σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα.

- Και τέλος η καθυστερημένη -μια ανάσα πριν το «άνοιγμα των αεροδρομίων» ανακοίνωση της υποχρέωσης συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Οδήγησε σε σωρεία ακυρώσεων και δυσφήμηση του τουρισμού μας στο εξωτερικό. Τώρα τρέχετε να τα μπαλώσετε.

- Και βέβαια αφού δεν καταφέρατε να οργανώστε τα κινητά συνεργεία, οδηγηθήκατε στο στράτευμα. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι το καλύτερο να είσαι τουρίστας και να σε υποδέχεται ο στρατός».

Η Φώφη Γεννηματά ανέβασε τους τόνους της κριτικής της για τη στάση των τραπεζών απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Με τα κριτήρια που θέτουν και τα εμπόδια που εγείρουν οι Τράπεζες η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μένουν εκτός ρευστότητας. Καταδικάζονται σε λουκέτο.

Ουσιαστικά οι Τράπεζες ενδιαφέρονται μόνο για τους λεγόμενους «καλούς πελάτες» τους. Στηρίζονται μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί.

Ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο οι πλειστηριασμοί και μιλάτε μόνο για προσωρινή ανακούφιση με επιδότηση των δανείων. Έχουμε προτείνει οριστική, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση ιδίως για τους ασθενέστερους δανειολήπτες και την αρνείστε. Μένετε απλοί θεατές κ. Μητσοτάκη στη σφαγή των μικρομεσαίων», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα τώρα. «Αυξήστε τα ποσά της ενίσχυσης. Ανταποκριθείτε στις ανάγκες.

Δώστε στις Τράπεζες να καταλάβουν ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν, τρεις φορές με χρήματα του Ελληνικού λαού και τώρα είναι η ώρα να βάλουν γερά πλάτη για να μην οδηγηθούμε σε αφελληνισμό της οικονομίας. Εκτός αν αυτό δεν σας ανησυχεί», ανέφερε.

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η Φώφη Γεννηματά για τη κατάσταση στο χώρο της εργασίας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει συγκεκριμένο πρόγραμμα για να περιορίσει τα εργασιακά δικαιώματα.«Προτιμάτε αντί του Προγράμματος Επιδότησης Εργασίας που είχαμε προτείνει, να δώσετε ένα επίδομα φτώχειας διατηρώντας τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας. Και επί πλέον για όσους δουλεύουν επιχειρείτε να εφαρμόσετε το δόγμα «μισός μισθός με μισή δουλειά», μέσω του Προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Που οδηγεί στην γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της μείωσης του μισθού των εργαζομένων κατά 20%. Διαμορφώνετε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Επιμένετε να επιδοτείτε με το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μόνο την μερική απασχόληση», υπογράμμισε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατέληξε υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επαναπαύεται από «το ωσαννά των προσωρινών δημοσκοπήσεων, ούτε από την ανεπάρκεια και την αναξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Υπάρχουν δύο δρόμοι ο νέο- συντηρητικός της δήθεν «επιστροφής στην κανονικότητα» των λίγων που έχετε επιλέξει και ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, ο δρόμος της Νέας Αλλαγής.

Διαμορφώνουμε μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες το νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Ένα ολοκληρωμένο, εναλλακτικό, προοδευτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Ασπίδα για τη Δημοκρατία και στήριγμα για την κοινωνία», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ