Φράγκος στον ΣΚΑΪ: Δεν υφίσταται το erga omnes στην Συμφωνία των Πρεσπών

Όπως αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Φράγκος, πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι σωστά έπραξαν τα Σκόπια που κήρυξαν εκλογές, σημειώνοντας τα προβλήματα που προέκυψαν με το erga omnes.

«Δεν υφίσταται πλέον το erga omnes, αφού δεν άνοιξαν τα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων, με αποτέλεσμα στα εσωτερικά τους έγγραφα να μην αναφέρεται η σύνθετη ονομασία» είπε ο Φραγκούλης Φράγκος.

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι τα προβλήματα για την ελληνική μειονότητα θα συνεχίσουν.

Τι είναι το erga omnes

Ο λατινικός όρος erga omnes έχει τις ρίζες του στη ρωμαϊκή εποχή και μεταφράζεται ως «έναντι όλων». Στο σύγχρονο διεθνές δίκαιο, χρησιμοποιείται για να περιγράψει εκείνες τις υποχρεώσεις που έχει ένα κράτος απέναντι στο σύνολο των υπόλοιπων κρατών και δημιουργήθηκε ώστε να μπορούν τα κράτη να διασφαλίζουν, σε βάθος χρόνου, τόσο τα κρίσιμα δικαιώματα τους όσο και την προστασία τους σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων αυτών.

Απειλές Ερντογάν

Σχετικά με τα θερμά επεισόδια με την Τουρκία ο Φραγκούλης Φράγκος, που μίλησε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, τόνισε πως η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχει αποτελεσματικός χειρισμός.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των Ιμίων, λέγοντας πως δεν στήθηκαν τυχαία, καθώς είχαν προειδοποιήσει και κάθε φορά προειδοποιούν πριν πράξουν κάτι.
Αντίστοιχα, για την υπόθεση στη Συρία ο κ. Φράγκος επισημαίνει το γεγονός ότι ο Ερντογάν απειλεί με εισροή παράνομων προσφύγων στην Ευρώπη.
 

Πηγή: skai.gr