Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ) για βάσεις: Προμελετημένο έγκλημα – Χωρίς φοιτητές ακόμη και η Δασολογία

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μετά τη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας.

Κάνει λόγο για προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των φετινών  υποψηφίων καθώς όπως αναφέρει «μεταξύ άλλων εξωφρενικών επιτυγχάνουν το ανήκουστο: να αφήνουν ουσιαστικά  χωρίς φοιτητές 4 τα 5 Τμήματα Δασολογίας της χώρας».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι από τις συγκρίσεις των ετών 2020-2021 επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των εκπαιδευτικών

Ομοσπονδιών  και ειδικών μελετητών. Κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι «θολώνει τα νερά» αναφέροντας ως ποσοστό επιτυχίας πόσοι πέτυχαν σε σχέση με όσους υπέβαλαν Μηχανογραφικό και πως «με αυτό το φτηνό τρικ  θέτει εκτός υπολογισμών όσους πέταξε έξω η εφαρμογή της λαιμητόμου που ονομάζεται ΕΒΕ».

Ο κ. Φίλης τονίζει ότι δεκάδες Πανεπιστημιακά Τμήματα «παθαίνουν κυριολεκτικά πανωλεθρία, ξεμένοντας από πρωτοετείς φοιτητές» και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης δεν εισάγεται ούτε ένας υποψήφιος. 

«Μια ακόμη  "αριστεία" του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη! Που έχει βέβαια την ευχέρεια να εγκαθιστά τους πορφυρογέννητους γόνους του σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ», σχολιάζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να καλύψει τουλάχιστον  τις 77.415 θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα Πανεπιστήμιά μας. Να μεριμνήσει έτσι ώστε κανένα

Πανεπιστημιακό  Τμήμα να μη στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο σταδιακό μαρασμό και στο κλείσιμο. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση με τις συγκρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ των ετών 2020-2021:

Το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των φετινών  υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συντελέστηκε και έγινε πλήρως αντιληπτό σήμερα με τη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής από το Υπουργείο Παιδείας. Που μεταξύ άλλων εξωφρενικών   επιτυγχάνουν το ανήκουστο: να αφήνουν ουσιαστικά  χωρίς φοιτητές 4 τα 5 Τμήματα Δασολογίας της χώρας!

Οι  συγκρίσεις των ετών 2020-2021 είναι άκρως αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.,  των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών  και ειδικών μελετητών. Το Υπουργείο  θολώνει τα νερά διότι ως ποσοστό επιτυχίας αναφέρει πόσοι πέτυχαν σε σχέση με όσους υπέβαλαν Μηχανογραφικό (με αυτό το φτηνό τρικ  θέτει εκτός υπολογισμών όσους πέταξε έξω η εφαρμογή της λαιμητόμου που ονομάζεται ΕΒΕ)

Η σύγκριση με το 2020 είναι συντριπτική:

2020: Υποψήφιοι 105420, εισήχθησαν 81413. Έμειναν  έξω 24.007, ποσοστό επιτυχίας 77%

2021: Υποψήφιοι 103468, εισήχθησαν 63239.  Έμειναν  έξω 40229, ποσοστό επιτυχίας 61%

Άρα η ΕΒΕ σε σχέση με το 2020 καρατόμησε  18.174 υποψηφίους (και όχι 9000 που ισχυρίζονταν το Υπουργείο). 

Ειδικότερα δε, στο Ημερήσιο ΓΕΛ: 

2020: Υποψήφιοι 76411, εισήχθησαν 66953. Έμειναν έξω 9458, ποσοστό επιτυχίας 88%

2021: Υποψήφιοι 75435, εισήχθησαν 50421.  Έμειναν  έξω 25014, ποσοστό επιτυχίας 67%

Σε αυτή την πολυπληθέστερη κατηγορία βρίσκεται και το επιπλεόν ποσοστό αποκλειομένων λόγω ΕΒΕ.

Με βάση τα στοιχεία υπάρχουν δεκάδες Πανεπιστημιακά  Τμήματα που παθαίνουν κυριολεκτικά πανωλεθρία, ξεμένοντας από πρωτοετείς φοιτητές. Κι ανάμεσά τους Τμήματα Δασολογίας και μάλιστα τη χρονιά της τεράστιας οικολογικής καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας. Αλλά και άλλα αξιόλογα Τμήματα με σημαντική προσφορά ειδικά στις εθνικά ευαίσθητες Περιφέρειες της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης δεν εισάγεται ούτε ένας υποψήφιος. 

Μια ακόμη  "αριστεία" του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη!

Που έχει βέβαια την ευχέρεια να εγκαθιστά τους πορφυρογέννητους γόνους του σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Τα 18.174 "παιδιά της πανδημίας" στα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η εκτελέστρια ειδικών αποστολών κυρία Κεραμέως, έκλεισαν την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, "ας φάνε παντεσπάνι". 

Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να καλύψει τουλάχιστον  τις 77415 θέσεις  που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα Πανεπιστήμιά μας. Να μεριμνήσει έτσι ώστε κανένα Πανεπιστημιακό  Τμήμα να μη στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο σταδιακό μαρασμό και στο κλείσιμο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση. 

Πηγή: skai.gr