Φίλης στον ΣΚΑΪ 100,3 για EastMed: Η Τουρκία έχει λογική «πάρτα όλα»

Η Τουρκία έχει λογική «πάρτα όλα», με αυτή τη λογική δεν μπορεί να επιβάλλει κανείς τα σχέδια του, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης. 

Αναφορικά με την υπογραφή του αγωγού EastMed την Πέμπτη στην Αθήνα από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Βενιαμίν Νετανιάχου και Νίκο Αναστασιάδη, σχολίασε ότι αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη χώρα μας, και μπορεί να τροφοδοτηθεί αργότερα και από ελληνικό φυσικό αέριο. 

Ξεκαθάρισε ότι η υπογραφή αποτελεί μεν «σημαντικό πρώτοο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου, ωστόσο πολλά μένουν να γίνουν μέχρι την ολοκλήρωσή του». 

Όπως αποσαφήνισε ο κ. Φίλης, ο αγωγός έχει υψηλό κόστος και τεχνικές δυσκολίες, όχι ανυπέρβλητες, αλλά συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ που τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την κατασκευή του. «Η δεσπόζουσα θέση της Ρωσίας δεν αμφισβητείται, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει διαφοροποίηση ενεργειακή πηγών» πρόσθεσε. 

Σημείωσε ότι η θαλάσσια οδός που προκρίθηκε για τον αγωγό προσφέρει μεγαλύτερη γεωπολιτική βεβαιότητα από το να περνούσε από την τουρκική επικράτεια. 
 

Πηγή: skai.gr