Φίλης σε ΣΚΑΪ: Διάσταση απόψεων Καλίν-Τσαβούσογλου- Η Τουρκία θέλει να αποφύγει τις κυρώσεις

Την άποψη ότι η Τουρκία επιχειρεί συνειδητά να προκαλεί σύγχυση ως προς τη στάση και τις προθέσεις της εξέφρασε ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Σχολιάζοντας τις αποκλειστικές δηλώσεις του Εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν στον ΣΚΑΪ, ο οποίος δήλωσε ότι ναι μεν το Ορούτς Ρέις βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία για να ξεκινήσει ομ διάλογος με την Ελλάδα, ο διεθνολόγος υπογράμμισε ότι ο Καλίν δείχνει το πρόσωπο του…κυκλώνα Ιανού της Τουρκίας, του Ερντογάν και αυτό είναι συνειδητή επιλογή της Τουρκίας. «Από τη μια είναι μια χώρα που δείχνει προς τα έξω ότι επιθυμεί τον διάλογο, με τους δικούς της όρους, και από την άλλη βάζει τόσο ασφυκτικό πλαίσιο που δυσκολεύει πάρα πολύ αυτή την διαδικασία. Επειδή ο Καλίν απευθύνεται και στο εσωτερικό κοινό λόγω της πίεσης που αισθάνεται από το εσωτερικό ο Τούρκος πρόεδρος να εξηγήσει γιατί το Ορούτς Ρέις επέστρεψε, θέλει συνειδητά να προκαλεί σύγχυση η Τουρκία ως προς τη στάση της και ως προς τις προθέσεις της».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είπε ότι το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις έρευνες, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μια διάσταση απόψεων μεταξύ Καλίν και Τσαβούσογλου. Είναι σαφές ότι ο Τσαβούσογλου θέλει να βγει βασιλικότερος του βασιλέως, γιατί το υπουργείο Εξωτερικών έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Είναι το υπουργείο Άμυνας και το παλάτι που ορίζουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας».  

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που δίνει ο Καλίν για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών πριν την Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ότι η Τουρκία θέλει να εξουδετερώσει κάθε ενδεχόμενο να ληφθούν κυρώσεις σε βάρος της την ερχόμενη Πέμπτη. «Εξηγεί την πρεμούρα από την πλευρά Ερντογάν να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένος και ότι είναι συνομιλητής σχεδόν όλων. Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι αυτό που λειτούργησε κατά τα φαινόμενα στην απόφαση απόσυρσης του Ορούτς Ρέις το περασμένο Σάββατο ήταν ο κύκλος επικοινωνιών και τηλεφωνημάτων που έκανε μετά την ευρωμεσογειακή Σύνοδο MED7, όπου μίλησε ο Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου και ο Καλίν και με Μαλτέζους και με Ισπανούς και με Ιταλούς και του πέρασαν το μήνυμα. Και το μήνυμα ήταν ότι αν πας να κάνεις μια Navtex, η οποία θα φτάνει πολύ κοντά στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, θα καταστήσεις αδύνατο το έργο μας να σε στηρίξουμε σε ενδεχόμενες κυρώσεις». 

Πρόσθεσε δε ότι οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο σύμβουλος του Ερντογάν προσδιορίζουν τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει μια ξεκάθαρη θέση και ατζέντα. «Εμείς μιλάμε για ζητήματα θαλασσίων ζωνών, κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είναι ένα μονομερές δικαίωμα η κυριαρχία και το πότε θα την επεκτείνουμε εμείς θα το κρίνουμε. Από την άλλη η Τουρκία θέλει μέσα στην ατζέντα να βάλει τα πάντα, από γκρίζες ζώνες, από αποστρατικοποίηση νησιών, ακόμα και το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, την οποία έχει βαφτίσει εδώ και πολλά χρόνια τουρκική» δήλωσε ο κ. Φίλης. 

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Τουρκία θέλει να τα βάλει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, ωστόσο στις διερευνητικές επαφές που πρέπει να τα συγκεκριμενοποιήσει, θα φανεί η πενία των επιχειρημάτων της και ότι δεν στέκουν νομικά. «Για παράδειγμα η Τουρκία λέει ότι υπάρχουν 150 νησίδες, νησιά, βραχονησίδες που έχουν απροσδιόριστο στάτους και απροσδιόριστη κυριότητα. Και όταν τους λες ότι η συνθήκη της Λωζάνης ορίζει πως οτιδήποτε είναι πέρα των 3 μιλίων από τις τουρκικές ακτές δεν ανήκει στην Τουρκία, τότε πετούν την μπάλα στην εξέδρα«, κατέληκε ο διεθνολόγος.           
 

Πηγή: skai.gr