Φίλης σε ΣΚΑΪ: Οι κυρώσεις ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της Τουρκίας

Τους τουρκικούς «ελιγμούς» της Τουρκίας με την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις από τη Μεσόγειο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου εξήγησε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Όπως σημείωσε «η απειλή των κυρώσεων λειτούργησε, και όχι γιατί περίμενε κανείς ότι οι κυρώσεις θα ήταν σκληρές, αλλά γιατί η Τουρκία είναι μια χώρα που τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει υποβαθμιστεί δύο φορές από τους οίκους αξιολόγησης γεγονός που δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στο εξωτερικό στέλνοντας ένα κακό σήμα προς τις αγορές και τους εν δυνάμει επενδυτές».

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι οι κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι και αυτό πρέπει να καταφέρει η ελληνική πλευρά στην επικείμενη Σύνοδο για να βρίσκονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της Τουρκίας. «Δεν τελειώσαμε με την Τουρκία, γιατί το Ορούτς Ρέις όπως έφυγε, κάλλιστα μπορεί να επιστρέψει. Και να μην επιστρέψει εκεί που ήταν, αλλά στα 6 μίλια από το Καστελόριζο, την Κάσο, την Κάρπαθο ή την Κρήτη», υπογράμμισε. 

Πρόσθεσε δε ότι είναι βολικό για διάφορες χώρες της Ε.Ε να πουν ότι η Άγκυρα έκανε την κίνηση αυτή που η Ελλάδα θεωρούσε ως προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει ο διάλογος κι επομένως δεν υπάρχει κανείς λόγος να της επιβληθούν κυρώσεις. Επισήμανε δε ότι η στάση των Ευρωπαίων το προηγούμενο διάστημα ήτα απογοητευτική. «Η κίνηση που απαιτείται από την Ε.Ε αυτή τη στιγμή  ίναι μια κίνηση αποφασιστικότητας, την οποία μπορεί να κάνει και κάτω από τα ραντάρ. Δηλαδή το να εμφανίσει μια λίστα κυρώσεων και να ξέρει η Τουρκία ότι αυτές οι κυρώσεις δεν πρόκειται να επιβληθούν γιατί πλήττουν συμφέροντα ευρωπαϊκών κρατών που έχουν μεγάλο βαθμό έκθεσης απέναντι στην τουρκική οικονομία, δεν πείθει», συμπλήρωσε ο διεθνολόγος. 

Σε ό,τι αφορά στην κίνηση της Τουρκίας να αποσύρει το Ορούτς Ρέις από τη Μεσόγειο, ο ίδιος δήλωσε ότι η «Τουρκία είναι ο παίκτης, ο οποίος ετοιμάζεται να βγει εκτός αγώνα, και ζητάει το τελευταίο δευτερόλεπτο time out για να αποφύγει αυτή την αποβολή. Είναι δηλαδή ένας παίκτης προβληματικός, ο οποίος φέρεται με αντικανονικό τρόπο και θέλει για την ώρα να αποφύγει αυτό που θα ήταν δύσκολο να αποφύγει εφόσον έκανε την κίνηση με την τέταρτη παράνομη Navtex. Ακόμα όμως κι αν είναι μια ένδειξη αποκλιμάκωσης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη καλής θέλησης. Ό,τι έχει προηγηθεί από τις 10 Αυγούστου ήταν  μια παράνομη ενέργεια από πλευράς της Τουρκίας». 

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου της Αθήνας με την Άγκυρα, ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα ήθελε ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής να έχουν εκκινήσει οι συνομιλίες, κάτι το οποίο δεν έχει ωριμάσει. Πρόσθεσε δε ότι «αν δεν αποχωρήσει και ο τουρκικός στόλος από τη Μεσόγειο, δεν υπάρχει περιθώριο να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές» ξεκαθαρίζοντας ότι οι επαφές αυτές είναι βολιδοσκόπηση προθέσεων και όχι διαπραγμάτευση.  

Πηγή: skai.gr