Κλείσιμο

Φίλης για Αυγή: Θα μπορούσε να διατυπωθεί αλλιώς ο τίτλος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ήταν καλεσμένος στο Action24 και την εκπομπή Briefing, με τον Γ. Πιέρρο, όπου κλήθηκε να σχολιάσει το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της «Αυγής» που προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ενώ μίλησε και για τις δηλώσεις που οδήγησαν στη διαγραφή του Στ. Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», ο κ. Φίλης απάντησε «προφανώς την Κυριακή βγήκαν πολλές εφημερίδες, όχι μόνο η «Αυγή», αλλά κι άλλες εφημερίδες. Άλλη μία εφημερίδα, που ήταν και η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία, ήταν το «Πρώτο Θέμα» που είχε τίτλο ‘’Στη φυλακή η πάνω πλατεία’’» και πρόσθεσε «άρα που βρισκόμαστε. Ποιος είναι ο πολιτισμός της δημοσιογραφίας στη χώρα μας. Έχουμε μια επιθετικότητα, η οποία δεν αφορά μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά ένα σύστημα το οποίο εκπορεύεται από τη ΝΔ. Πριν βγει η απόφαση του δικαστηρίου, την παραμονή, ο κ. Πέτσας βγαίνει και περίπου χρεώνει ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε ‘’τα στραβά μάτια’’ στην Χρυσή Αυγή. Από εκεί και πέρα ξετυλίγεται μια ολόκληρη επίθεση της ΝΔ που βασικός στόχος είναι να ξαναγράψει την Ιστορία. Ότι δηλαδή στις πλατείες ήταν η Χρυσή Αυγή.  Η Χρυσή Αυγή μιλούσε για καρναβάλι προοδευτικών και έβριζε τις πλατείες. Να ξεχάσουμε ότι ο κ. Σαμαράς, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε χαιρετήσει τους αγανακτισμένους».

Επανερχόμενος στο ερώτημα για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε «Μέσα σε ένα τοξικό και δηλητηριασμένο κλίμα που δυστυχώς σαν στόχο έχει την Αριστερά, υπήρξε μια απάντηση από την Αυγή», διευκρινίζοντας ότι ο τίτλος «θα μπορούσε να είναι με άλλες λέξεις. Αλλά ήταν μια πολιτική θέση».

Όταν ρωτήθηκε και για την απεικόνιση του σήματος της Χρυσής Αυγής, δίπλα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Φίλης απάντησε «πρόκειται για μια σύνθεση τυπογραφική για την οποία δεν είμαι υπερήφανος».

Ακόμη, τόνισε ότι πρόκειται για μια «νόμιμη άμυνα ενός χώρου που επί μια βδομάδα συκοφαντείται από τη ΝΔ», ενώ σημείωσε «δεν πιστεύω ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα Χρυσής Αυγής,  είναι ένα δημοκρατικό και συνταγματικό κόμμα. Όμως μέσα εκεί έχουν φωλιάσει δυνάμεις που έχουν σχέση με τον κόσμο, αλλά και με στελέχη της Χρυσής Αυγής».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του διαγραφέντος στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή, ο κ. Φίλης είπε «ο κ. Κοντονής έκανε μια δήλωση, την εξήγησε. Δεν θέλω να την σχολιάσω. Ήταν λάθος που την έκανε αυτή την στιγμή αυτή την δήλωσε, ακόμα και αν τα πίστευε. Αν τα πίστευε, μπορούσε να τα ψηφίσει στη Βουλή. Και ως υπουργός να τα εισηγηθεί και ως βουλευτής να τα ψηφίσει. Το ότι το κάνει την επομένη της Χρυσής Αυγής είναι μια λανθασμένη κίνηση».

Παράλληλα, μίλησε και για το ενωτικό πρωτοσέλιδο της ΕΦΣΥΝ, λέγοντας «εγώ χαιρέτισα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής πρέπει να εδράζεται στην αστική κρίση, στην δικανική κρίση, αλλά πρέπει να υπάρξει και μια ευρεία συμπαράταξη των πολιτικών δυνάμεων.Σε αυτό βοηθούσε το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών».

Υπογράμμισε δε ότι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της Αυγής «δεν παραπέμπει σε πολιτικέ ευθύνες των πολιτικών αρχηγών. Πολιτική κριτική είναι. Είναι σαν να λέει ‘’είναι υπεύθυνοι’’.Αυτό εννοεί».

Όσον αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «δεν δίνουμε εξετάσεις με ρητορείες. Δεν δεχόμαστε να υπάρχει μια ρητορική εμπρηστική, εμφυλιοπολεμική εκ μέρους της ΝΔ που θέλει να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως alter ego της Χρυσής Αυγής. Ντροπή».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδίκων στελεχών της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας ότι «Σήμερα ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, έχει ένα πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο στα Νέα και λέει το αυτονόητο, δηλαδή ότι και ο παλαιός Ποινικός Κώδικας μιλούσε για αμετάκλητη απόφαση. Άρα σήμερα αν ίσχυε ο παλαιός Ποινικός Κώδικας, οι χρυσαυγίτες, αν και καταδικασμένοι, θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι μέχρι που να βγει το εφετείο και ο Άρειος Πάγος, δηλαδή εφτά χρόνια. Και αυτό δεν είναι μια άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ή του Βενιζέλου. Είναι το Σύνταγμα».

Ακόμη, ο κ. Φίλης έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου, τονίζοντας ότι «Η Χρυσή Αυγή τιμωρήθηκε, αλλά ο χρυσαυγιτισμός παραμένει μέσα στην κοινωνία ενεργός».

Τέλος, ερωτηθείς για την τηλεκπαίδευση στα σχολεία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί κλείνουν λόγω κορωνοϊού» και πρόσθεσε «η επιλογή για την εκπαίδευση είναι η φυσική διδασκαλία. Όπου υπάρχει ανάγκη τηλεκπαίδευση. Υπό ποιες προϋποθέσεις όμως. Έχουν την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που έχει εντοπίσει παρανομίες και παρατυπίες στο σύστημα που έχει επιλέξει το υπουργείο κι έχει ζητήσει εντός τριών μηνών να γίνουν διορθώσεις σε αυτό το σύστημα. Αλλά δεν έχουμε τίποτα από το υπουργείο».

Πηγή: dailypost