Ευθύνες στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, κατά παράβαση των διμερών συμφωνιών και πρωτοκόλλων, μεταφέρει, ενίοτε μονομερώς, λαθρομετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τις όχθες του Έβρου, δίχως συνεργασία, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "μεταξύ των λόγων της πρακτικής αυτής της Ελλάδας, που παραβιάζει τις διατάξεις του πρωτοκόλλου, είναι το γεγονός ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι εν λόγω μετανάστες έρχονται μέσω Τουρκίας, αλλά και η οικονομική υποχρέωση που έχει, λόγω διατάξεων του πρωτοκόλλου, η Ελλάδα ότι "τα έξοδα μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών, των οποίων ζητείται η έκδοση, βαρύνουν τη χώρα που ζητεί την έκδοση".

Ακόμη στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι "ως προς το θέμα της λαθρομετανάστευσης, η Τουρκία και η Ελλάδα, έχουν υπογράψει μία συμφωνία στις 20 Ιανουαρίου 2000 και ένα πρωτόκολλο στις 8 Νοεμβρίου 2001. Με το εν λόγω πρωτόκολλο, η Τουρκία και η Ελλάδα, έχουν δεσμευθεί να συνεργάζονται για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, με βάση τα άρθρα 1 και 8 της προηγηθείσας συμφωνίας".

"Ωστόσο", συνεχίζει η ανακοίνωση, "στο διάστημα που μεσολάβησε, οι εξελίξεις έδειξαν ότι δεν έχει γίνει πραγματικότητα η δέσμευση περί συνεργασίας στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης".

Το τουρκικό επιτελείο αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει μεταφέρει παράτυπα στα τουρκικά σύνορα το 2002, 152, το 2003, 2.185, το 2004, 1.974, το 2005, 3.002, το 2006, 1.633 και το 2007, 3.047 λαθρομετανάστες.

Αναφέρεται επίσης ότι στο διάστημα 2002-2007, η Ελλάδα ζήτησε από την Τουρκία να δεχθεί 22.132 λαθρομετανάστες. Η Τουρκία πραγματοποίησε την επιστροφή 4.264 εξ αυτών, ενώ εξέδωσε 87 άτομα στην Ελλάδα.

Τέλος στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "η υπόθεση έχει ανθρωπιστική διάσταση" και αναφέρεται ότι "πνίγηκαν έξι και αγνοούνται τρεις, από τους λαθρομετανάστες που στις 26 Σεπτεμβρίου 2006, εγκατέλειψε η Ελλάδα στα ανοιχτά του Καράμπουρουν της Σμύρνης, ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου 2007, σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής, εγκατέλειψαν 47 λαθρομετανάστες στα ανοιχτά των Δαρδανελίων και του Αϊβαλί".

Για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας κατηγορεί το τουρκικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Αιτία, ανακοίνωση του επιτελείου που αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες καθώς μεταφέρει λαθρομετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στις όχθες του Έβρου χωρίς συνεργασία.

Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι επανειλημμένα η Ελλάδα έχει επισημάνει την ανεπαρκή αστυνόμευση από την πλευρά των τουρκικών συνόρων, γεγονός που ενθαρρύνει τους λαθρομετανάστες.
Πηγή: skai.gr