Eυρωσοσιαλιστές: Δυο ξένοι στην ίδια σύνοδο οι Τσίπρας – Ανδρουλάκης

«Δύο ξένοι στην ίδια Σύνοδο» ήταν στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Όπως φαίνεται και από την οικογενειακή φωτογραφία όπου στέκονταν στις αντίθετες γωνίες, «δεν έσπασε ο πάγος μεταξύ τους δεν είχαν καμία επαφή.

Οι δυο άνδρες είχαν μόνο μια σύντομη συνάντηση στο αεροδρόμιο, γιατί πήραν την ίδια πτήση. Ο κ. Τσίπρας έχει καλέσει τον κ. Ανδρουλάκη για συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα. 

Είχαν εξάλλου και εντελώς διαφορετική ατζέντα. Τη σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων κατά της λιτότητας προέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει με την ιδιότητα του παρατηρητή. Εμπάργκο όπλων όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Τουρκία ζήτησε ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ. Αμφότεροι είχαν σύντομο τετ α τετ με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. 

Στις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. 

«Να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και κοινωνικής σύγκλισης. Να διευρύνουμε τα κριτήρια. Δεν αρκεί μόνο σήμερα να μιλάμε για το χρέος και το έλλειμμα που και αυτά σε σχέση με το ποσοστό του 60% και του 3% δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και για κοινωνικά κριτήρια, τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία». 

Ο κ. Τσίπρας είχε επαφές μεταξύ άλλων με το νέο καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. 

Ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Όλαφ Σολτς είχε και ο Νίκος Ανδρουλάκης τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή του στη Γερμανική Καγκελαρία και αντίστοιχα ο Όλαφ Σολτς για την εκλογική του νίκη στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ. 

Στη Σύνοδο ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε το ζήτημα του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. 

«Θα θέσω ξανά το ζήτημα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Δεν μπορεί να μιλάμε για μία κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρχουν κράτη που εξοπλίζουν έναν διεθνή ταραξία, ο οποίος καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου και επίσης δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα από τον Νότιο Καύκασο έως τη Μέση Ανατολή». 

Πηγή: skai.gr