Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Οι παλιννοστούντες παραμένουν σε ομηρία»

Για τα δάνεια σε παλιννοστούντες ομογενείς για αγορά κατοικίας:
«Έκανα απανωτές ερωτήσεις, τρεις φορές, για όλα αυτά τα ζητήματα, για να αναδείξω το σαθρό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο επιχείρησε η κυβέρνηση να λύσει υποτίθεται τα προβλήματα των παλιννοστούντων ομογενών. Εάν από τώρα δεν μπουν οι νόμιμες βάσεις για την αντιμετώπιση και του προβλήματος της στεγαστικής αποκατάστασης, αλλά και της εργασιακής αποκατάστασης των παλιννοστούντων, για την οποία η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει κάνει τίποτα, μάλλον το αντίθετο, καταλαβαίνετε ότι ο ομογενής, ο οποίος δαπανά τον κόπο και τις οικονομίες του για να χτίσει ένα δικό του σπίτι, ζει μέσα στην αμφιβολία μήπως του αμφισβητηθεί η κυριότητα. Διότι δυστυχώς η κυβερνητική πολιτική προσπαθεί να τον κρατά εδώ και δέκα χρόνια όμηρο για να μπορεί να τον χειραγωγεί τις παραμονές της κάθε εκλογής. Είτε αυτή η εκλογή είναι αυτοδιοικητική, είτε είναι εθνικές εκλογές. Και το έχουμε ζήσει αυτό το φαινόμενο πάρα πολλές φορές».
«Η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε στο θεσμικό πλαίσιο την εμπράγματο ασφάλεια, αλλά την εγγύηση του δημοσίου, με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες είναι αντίθετες στο πλαίσιο του νόμου. Γι` αυτό το λόγο πάγωσαν τα δάνεια και οι κρατικές βοήθειες προς τους ομογενείς για πάρα πολλούς μήνες και οξύνθηκαν τα προβλήματά τους. Μετά τις παρεμβάσεις μας, δημοσιογραφικές ή πολιτικές - κοινοβουλευτικές, άρχισε να δρομολογείται κάποια λύση για το ζήτημα, ωστόσο αυτό έγινε αφού απομακρύνθηκε ο περιφερειάρχης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γιατί αρνήθηκε να υπογράψει την εγγύηση του δημοσίου, φοβούμενος μήπως παρανομήσει. Και αφού διώχτηκε, η κ. Καββαδά, αρμόδια τμηματάρχης του υπουργείου, η οποία επίσης αρνήθηκε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να συνυπογράψει παράνομες πράξεις».
Ερωτηθείς αν δρομολογήθηκε κάποια νόμιμη λύση:
«Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο ανησυχεί η κυβέρνηση και προσπαθεί να ξεπαγώσει τα δάνεια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το κύμα που δημιουργήθηκε από τις διαμαρτυρίες των παλιννοστούντων, απολύτως δικαιολογημένα. Ωστόσο έχουμε δύο συμπεριφορές οι οποίες στιγματίζουν την κυβερνητική συμπεριφορά γενικότερα και την κυβερνητική πολιτική. Η μία έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν προχθές εκατό ομογενείς, που μετά από την ερώτηση μου στη βουλή, εκλήθησαν να ορκιστούν για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια: ο περιφερειάρχης Ροδόπης που τους κάλεσε παρουσίασε ως κοινός κονφερασιέ τους δύο υποψηφίους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην τελετή ορκωμοσίας, ενώ δεν απεύθυνε καμία μα καμία πρόσκληση στους εκλεγμένους βουλευτές του νομού. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που δείχνει κατά τη γνώμη μου μια νοοτροπία. Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο επίσης στιγματίζει την πολιτική της κυβέρνησης, είναι ότι ενώ έχουν εκχωρήσει οικόπεδα στο νομό Ροδόπης για να χτίσουν οι ομογενείς τα σπίτια τους, δεν τους έχουν δώσει τίτλους κυριότητος. Ο κ. Λαλιώτης στο κύκνειο άσμα του, πριν αποπεμφθεί από τη γραμματεία της κεντρικής τους επιτροπής, είχε έρθει και είχε κάνει προεκλογικά, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, μια μεγάλη συγκέντρωση παλιννοστούντων ομογενών και τους είχε τάξει ότι θα τους δώσει τίτλους ιδιοκτησίας των οικοπέδων. Πράγμα το οποίο δεν τηρήθηκε και εφαρμόστηκαν υπουργικές αποφάσεις οι οποίες είναι αντίθετες με το νόμο. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την επαγγελματική αποκατάσταση των ομογενών. Και καταλαβαίνετε ότι όταν οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. Έτσι δημιουργείται ένα νέο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια».
«Νέα νομική βάση δεν έχει διαμορφωθεί που να διασφαλίζει με όλες τις εγγυήσεις το μέλλον των παλιννοστούντων ομογενών. Με την υπάρχουσα όμως, κατά τη γνώμη μου διάτρητη νομική βάση, επιχειρείται από την κυβέρνηση να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, για να μπορέσουν ξανά αυτούς τους ανθρώπους να τους χρησιμοποιήσουν όπως συνήθιζαν στο παρελθόν. Ωστόσο βλέπω ότι έχει γίνει πλέον αντιληπτή αυτή η τακτική και πρόσφατα αποκαλύφθηκαν και ο οικισμός στη Φαρκαδώνα Τρικάλων και ο οικισμός Σαππών στη Κομοτηνή, τα κοντέινερς στα οποία σαπίζουν οι Ελληνοπόντιοι εδώ και μία δεκαετία - μια εικόνα η οποία εκθέτει και τη χώρα μας και την κοινωνία μας».
Πηγή: skai.gr