Ευνοϊκής υποδοχής από την Ε.Ε έτυχε το εμπάργκο όπλων- Διορία 3 εβδομάδων στην Τουρκία

Ευνοϊκής υποδοχής από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στήριξης από τον γαλλογερμανικό άξονα έτυχε η πρόταση για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής. 

Ο πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το κλίμα αναξιοπιστίας που υπάρχει για την Τουρκία τόσο στην ηγεσία της Ε.Ε όσο και μεταξύ των κρατών-μελών, αποφάσισε να θέσει ευθέως το θέμα του εμπάργκο όπλων ενώπιον των ηγετών στη Σύνοδο, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο θα πονέσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διότι αμφισβητεί την γεωπολιτική του ισχύ και μάλιστα σε μια στιγμή, κατά την οποία έχει ανοίξει μέτωπα από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέχρι τη Λιβύη, τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Υπό αυτό το πρίσμα εμπλουτίζεται με ένα ακόμα ισχυρό όπλο η σειρά μέτρων που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε για να επιβληθούν στην Τουρκία εφόσον το αποφασίσει η Ευρώπη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπάργκο θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου και μάλιστα δίνοντας προθεσμία τριών εβδομάδων προς την Άγκυρα να αλλάξει τη στάση και τη συμπεριφορά της. Κι αυτό γιατί έχει ήδη προσδιοριστεί η έκτακτη Σύνοδος του Βερολίνου τον Νοέμβριο. Άρα μέχρι τότε η Ε.Ε θα παρακολουθεί στενά την Τουρκία, πώς θα συμπεριφέρεται και αναλόγως θα κινηθεί. 
 

Πηγή: skai.gr