Ευάγγελος Μπασιάκος: «Τελείως αυθαίρετος ο ορισμός του δάσους»

Ο βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας μίλησε στην Κατερίνα Ακριβοπούλου
Για το δασικό νομοσχέδιο:
«Αυτό το κορυφαίο ζήτημα των δασών και της δασικής προστασίας θα συζητηθεί μόνο σε μια μέρα στη Βουλή, αυτό τα λέει όλα. Η κυβέρνηση προσπαθεί άρπα - κόλλα να «επιλύσει» θέματα κατά τρόπο αντισυνταγματικό, μεταθέτοντας την ευθύνη των όποιων ουσιαστικών και αποτελεσματικών αποφάσεων στην επόμενη κυβέρνηση. Είναι στο πλαίσιο των πακέτων, κοινωνικού πακέτου, οικονομικού και δεν ξέρω ποιου αλλού πακέτου, μέσα σε ένα προεκλογικό πανικό που διακατέχει την κυβέρνηση».
«Η βασική μας επιφύλαξη αφορά τον ορισμό του δάσους ο οποίος είναι τελείως αυθαίρετος, αναφέρεται σε ποσοστό δασοκάλυψης 25% και πάνω. Δεν είναι θεμελιωμένος ο ορισμός αυτός σε οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη, αφού δεν προηγήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος σε βάθος και αφού την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί στο πλαίσιο κοινοτικού κανονισμού ποσοστό 10% στην Ευρωπαϊκή Ένωση (η κυρία Παπανδρέου υπέγραψε για 10% και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ορίζει το ποσοστό από το 25%!). Αυτός ο ορισμός είναι αντισυνταγματικός και από εκεί ξεκινούν όλα τα δεινά του δασονόμου, όπως τον αποκαλούμε».
Για την τροπολογία που παγώνει την καταβολή προστίμων:
«Εμείς έχουμε πει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα είναι άδικα και ίσως και εξωπραγματικά. Θεωρούμε απαραίτητο να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του δασολογίου και του δασικού κτηματολογίου, δηλαδή των δασικών χαρτών. Ως απαραίτητη προϋπόθεση να καθοριστεί τι είναι δάσος.. .».
«Εφόσον υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση -από το 1979 - ολοκλήρωσης της κατάρτισης του δασολογίου, είναι παράλογο να επιβάλλονται, σε ορισμένες περιπτώσεις όχι παντού, κάποια πρόστιμα που είναι άδικα. Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης να καταρτίσει το δασολόγιο επί 24 ολόκληρα χρόνια, παρά τα πολύ γοργά βήματα που έγιναν επί ΝΔ και τώρα μας διαβεβαιώνει παραπλανητικά ότι όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός έξι ή τεσσάρων μηνών, κάτι που δεν είναι σωστό. Παρόλα αυτά, επειδή υπάρχουν πολλές αδικίες, η ΝΔ δεν αποκλείεται να ψηφίσει την διάταξη, την τροπολογία αυτή».
«Υπάρχουν και θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο που αφορούν τους αγρότες, όπως για τους δασωθέντες αγρούς και για τα λεγόμενα διακατεχόμενα, τα οποία κατέχουν επί πολλά χρόνια, πάνω από εκατό χρόνια, ορισμένοι αγρότες».
Για τη θέση της ΝΔ:
«Εμείς θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο είναι αυτονόητο, αλλά μεμονωμένες διατάξεις που επιλύουν κάποια προβλήματα όπως είχαμε προβλέψει και εμείς στο νομοσχέδιο το 1993, θα τις ψηφίσουμε».
«Έχουμε ζωηρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου και πιστεύουμε ότι κατά τρόπο παραπλανητικό και για προεκλογικές και μόνο σκοπιμότητες έρχεται ένα νομοσχέδιο που ήταν έτοιμο εδώ και καιρό, παραμονές των εκλογών, να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες σε θέματα που δε λύνει».
«...Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε πρόγραμμα, αφενός να επιλύσουμε κάποια χρονίζοντα θέματα σε ορισμένες κατηγορίες αγροτών, κατά κύριο λόγο, που έχουν δίκιο και αφετέρου να θεμελιώσουμε τι οποίες τροποποιήσεις είναι αναγκαίες σε επιστημονικές μελέτες και με επιστημονική τεκμηρίωση σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα».
Πηγή: skai.gr