Ευ. Βενιζέλος: Καθοριστική η περίοδος επιμήκυνσης – μείωση χρέους χωρίς το δρόμο ΔΝΤ

Στην ανάγκη επίτευξης επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στάθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον απόηχο της συνάντησης των συμπολιτευόμενων αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Καθοριστικό κριτήριο είναι η περίοδος εφαρμογής [του προγράμματος]» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας πως το «άπλωμα» των μέτρων μέχρι το 2016 θα «κάνει τα μέτρα πιο ήπια.

»Η επιμήκυνση είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε ένα [θετικό] αποτέλεσμα για την ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, προειδοποιώντας όμως πως «ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας».

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσουμε μία «συνολική συμφωνία» η οποία θα περιέχει «κοινωνικό» και «ουσιαστικό αναπτυξιακό πακέτο» και, πολύ σημαντικά, θα περιλαμβάνει λύση για τη «βιωσιμότητα του χρέους», μείωση η οποία πρέπει να γίνει «με τρόπο ασφαλή για την Ελλάδα» και «όχι όπως προτείνει το ΔΝΤ».

Σημειώνεται πως κατά τις τελευταίες ημέρες πολλά διεθνή δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πιέσεις του ΔΝΤ προς νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιο χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα της Ευρώπης.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην πολιτική αρένα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λάβει την τυχοδιωκτικό δρόμο αλλά θα δικαιωθεί «στο τέλος της διαδρομής» καθώς «δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος».

Τέλος, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική και στους Ευρωπαίους εταίρους της Αθήνας, σημειώνοντας πως παρά την υποστήριξη που προσφέρουν δε βοηθούν «όπως και όσο θα έπρεπε να βοηθήσουν».

Προσέθεσε μάλιστα πως οι εταίροι οφείλουν να καταλάβουν το κοινωνικό μήνυμα των εκλογών και να αναγνωρίσουν τις επιτυχίες της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι είναι «θανατηφόρα» η φράση «θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη εάν τηρήσει τις υποχρεώσεις τις» καθώς υπονομεύει τις «συλλογικές» προσπάθειες.
Πηγή: skai.gr