Ερώτηση Τσίπρα για την "αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια"

Για μετατροπή της πλατείας Εξαρχείων σε "Λωρίδα της Γάζας", έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις προσαγωγές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη το βράδυ, σε χώρο που γινόταν παρουσίαση βιβλίου.

Ζήτησε να σταματήσει το κλίμα αστυνομοκρατίας και η στοχοποίηση αυτών που σκέφτονται διαφορετικά και έκανε λόγο για "ακραίο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας".

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ζήτησε ο έλεγχος της αστυνομίας να γίνεται από Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, να γίνει ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας, με στόχο να προστατεύουν τους πολίτες και να μην έχουν κατασταλτικό, όπως είπε, ρόλο και ζήτησε την κατάργηση του νόμου για την ποινικοποίηση της κουκούλας.

Επίσης, ζήτησε οι αστυνομικοί να μην προχωρούν σε συλλήψεις χωρίς στοιχεία και να μην συλλαμβάνουν όσους διαμαρτύρονται για άδικες συλλήψεις ανηλίκων.

Για το ίδιο θέμα κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Τσίπρας ρωτά τον κ. Χρυσοχοΐδη τί μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και προκλητική, όπως τη χαρακτηρίζει, συμπεριφορά των αστυνομικών και ποιες συνέπειες θα έχουν οι αστυνομικοί που προχώρησαν σε αυτές τις ενέργειες.

Παραλληλα ρωτά σε τί αποσκοπεί η εγκατάσταση μόνιμου κλίματος αστυνομοκρατίας στα Εξάρχεια, από τις 4 Οκτωβρίου και μετά.

Αναφερόμενος στο περιστατικό της Τετάρτης ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής: "Λίγο μετά το τέλος παρουσίασης του βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη σε βιβλιοχώρο των Εξαρχείων, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Σ. Θεοδωράκη και ομιλητή εμένα, που μόλις είχα αποχωρήσει, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο. Με προκλητικό τρόπο, με ενέργειες που παραβιάζουν κάθε έννοια νομιμότητας, ζήτησαν τα στοιχεία των παρευρισκομένων και μετά προέβησαν αναίτια σε προπηλακισμούς και συλλήψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφων".

Σύμφωνα με την Αστυνομία, άνδρες που πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία στην περιοχή δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και τούβλα στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Σόλωνος.

Στη διάρκεια των ερευνών της αστυνομίας για τον εντοπισμό των νεαρών, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μπήκαν στο βιβλιοχώρο όπου γινόταν παρουσίαση του βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη "Η Αριστερά και ο κακός ο λύκος".

Οι παρευρισκόμενοι αντέδρασαν και οι αστυνομικοί προσήγαγαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση τρία άτομα, το συγγραφέα και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαχρήστο, το μέλος του ΣΥΝ Στέλιο Ελληνιάδη και έναν δημοσιογράφο της ΕΡΤ που κατέγραφε τις σκηνές με το κινητό του τηλέφωνο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή να αφεθούν όλοι ελεύθεροι και ζήτησε να διερευνηθεί ποιος έδωσε την εντολή για τις προσαγωγές.
Πηγή: skai.gr