Κλείσιμο

Το επικίνδυνο παιχνίδι του Ερντογάν με το ΝΑΤΟ: Επιλέγει το χαρτί του εθνικισμού, απομακρύνεται από τη Δύση

Η σύγκρουση με τις ΗΠΑ, οι απειλές προς την Ελλάδα, το βέτο για Σουηδία, Φινλανδία στο ΝΑΤΟ είναι τα μέτωπα που διατηρεί ανοιχτά ο Τούρκος πρόεδρος - Νέο μέτωπο με τη Δανία - «Πάγος» από την Ουάσινγκτον για τα F-16

Πορεία αντίθετη από εκείνη του δυτικού κόσμου δείχνει να χαράζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγοντας ολοένα και περισσότερα μέτωπα, με κυριότερο εκείνο απέναντι στις ΗΠΑ. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να επιλέγει το χαρτί του εθνικισμού, παρουσιάζοντας εαυτόν ως τον μοναδικό υπερασπιστή του Ισλάμ, με απώτερο στόχο βέβαια, την επανεκλογή του στις 14 Μαΐου.

Ο Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να υποχωρήσει των θέσεών του, παρ' ότι βλέπει στην πράξη ότι η τακτική του σκληρού παζαριού δεν αποδίδει πλέον καρπούς. Ήδη η Άγκυρα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι συνεργάζονται και υποστηρίζουν την Ελλάδα, υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης κατηγόρησαν ευθέως την Ουάσινγκτον για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ με αφορμή το βιβλίο του Μάικ Πομπέο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευσε μύδρους εναντίον του πρώην διοικητή της CIA και πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι ήταν πίσω από το πραξικόπημα του 2016.

Παράλληλα, η Τουρκία έχει μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας μέτωπο σκληρής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα με τη Στοκχόλμη, με αφορμή τις διαδηλώσεις των Κούρδων. Μόλις σήμερα, η Άγκυρα άνοιξε και νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με τη Δανία, επίσης για το θέμα των Κούρδων.

Ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει τις εκλογές πάση θυσία

Όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν επιλέγει την πολιτική του επιβίωση, δηλαδή να κερδίσει τις εκλογές, από το συμφέρον της χώρας του. Η συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Άντονι Μπλίνκεν ήταν ενδεικτική της σχέσης -που έχει διαμορφωθεί πλέον- μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία δεν εξασφάλισε απολύτως κανένα όφελος, καθώς η Ουάσινγκτον συνέδεσε άμεσα το θέμα του εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και με τις απειλές και τις προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας την Πέμπτη, η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργούνται μετά την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Σελέστ Γουαλάντερ απάντησε ότι «σε κάθε ευκαιρία το υπουργείο Άμυνας εγείρει ακριβώς τα ίδια θέματα στους Τούρκους συμμάχους μας και ενισχύει (το μήνυμα) ότι στις δημοκρατικές διαδικασίες που υποστηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, και πρέπει λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν».

Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να κινείται και η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θέτουν συνεχώς το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην τουρκική πλευρά, την οποία έχουν ενημερώσει ότι η στήριξη του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειας της. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σχεδόν όλοι (οι σύμμαχοι μας) έχουν επικυρώσει (το πρωτόκολλο της ένταξης) με την εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας. Αυτό (το θέμα) προκύπτει σε κάθε συνομιλία που έχουμε με την Τουρκία και προσπαθήσαμε με τους Σουηδούς, όπως γνωρίζετε, να υποβάλουν έναν οδικό χάρτη που θα επεξεργαστούν με την Τουρκία. Έχουν εκπληρώσει πολλά από αυτά τα ορόσημα και συνεχίζουν να προσπαθούν να κάνουν περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε πει το ίδιο στους Τούρκους συμμάχους μας, καθώς όπως μόλις είπατε χρειαζόμαστε την υποστήριξη αυτού του Κογκρέσου για να προχωρήσουμε στη βελτίωση της ασφαλείας που πιστεύουμε ότι χρειάζονται ως σύμμαχοι. Το Κογκρέσο είναι πιθανό να εξετάσει πολύ πιο ευνοϊκά το θέμα μετά την επικύρωση.

Από την πλευρά της η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την παράδοση F-16 στην Τουρκίας έως ότου η Άγκυρα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον αναγνώρισε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «Νομίζω ότι αρκετοί συνάδελφοί μου συμμερίζονται αυτή την ανησυχία. Ξέρω ότι υπάρχουν άλλα θέματα γύρω από τα F-16, αλλά θέλω απλώς να το βάλω στο τραπέζι ως μία από τις ανησυχίες που έχω. Νομίζω ότι η Σουηδία κινήθηκε πολύ εύστοχα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που συζητήθηκαν με την Τουρκία όσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και ότι δυστυχώς ο πρόεδρός Ερντογάν εκμεταλλεύεται αυτό το θέμα. Φαίνεται ότι το κάνει για να εξυπηρετήσει τα εσωτερικά του πολιτικά συμφέροντα αντί να ασχοληθεί πραγματικά με αυτό που είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και της συμφωνίας ασφάλειας που χρειαζόμαστε, καθώς υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας».

Δεν τα βρίσκει η αντιπολίτευση για τον κοινό υποψήφιο

Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να τρέχει μόνος του και να βγαίνει... δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για τις εκλογές (14 Μαΐου), αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν κοινό υποψήφιο. 

Τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν μεν ότι η υποψηφιότητα του Ερντογάν είναι παράνομη, αλλά από τη στιγμή που δεν ορίζουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο, είναι σαν να «πυροβολούν τα πόδια τους» και να προσφέρουν στον Τούρκο πρόεδρο μία ακόμη θητεία.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργός Ομέρ Τσελίκ απάντησε στην ανακοίνωση των έξι κομμάτων λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα υποψηφιότητας του Ερντογάν, ότι παίζουν αντιδημοκρατικά και πως θα πάρουν το μάθημα τους στις κάλπες από τον λαό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι προτιμούν για αντίπαλό του είτε τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, είτε τον δήμαρχο της Άγκυρας. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από δύο παράγοντες, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα: 1)Τη στάση του κουρδικού κόμματος και των Κούρδων ψηφοφόρων, 2)Το πότε και αν θα ορίσει κοινό υποψήφιο η αντιπολίτευση.

Πηγή: skai.gr