Επίθεση τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Δένδια: Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα

"Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα ή στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν", ισχυρίζεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επικρίνοντας τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Αρμενία.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι “οι εκφράσεις και ισχυρισμοί που εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τη χώρα μας κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία αποτελούν απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την πολιτική της έντασης και της κλιμάκωσης αντί της καλής γειτονίας με την Τουρκία, του διαλόγου και της συνεργασίας”.

Υποστηρίζεται περαιτέρω στην ανακοίνωση ότι "αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ιστορικές πραγματικότητες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχάσει τις θηριωδίες που διέπραξε στην Ανατολή και για τις οποίες καταδικάστηκε να πληρώσει αποζημιώσεις, πρέπει να διαβάσει σωστά την ιστορία και να εγκαταλείψει την ‘μεγάλη ιδέα’ και την εχθρότητά της απέναντι στους Τούρκους”.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “ο κοινός παρονομαστής για την επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή μας είναι η Τουρκία, η Ελλάδα είναι εκείνη που προκαλεί τα προβλήματα ή που στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν”. Ισχυρίζεται, ακόμα, ότι “είναι η Ελλάδα που στηρίζει το τυραννικό καθεστώς Άσσαντ, τον πραξικοπηματία Χαφτάρ, την Αρμενία που κατέχει το άνω Καραμπάχ, που έχει ανοίξει τις πόρτες σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εναντίον της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των PKK, PYD, FETO, που μετέτρεψε το Αιγαίο σε τάφο μεταναστών, που ακολουθεί πολιτικές επεκτατισμού στο Αιγαίο και την Μεσόγειο”.

Αναφέρει ακόμη ότι “ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, πρέπει να διαχωρίσει ποια είναι η κατοχική δύναμη του άνω Καραμπάχ και των εφτά περιοχών γύρω από αυτό και ποια είναι τα θύματα.

Πρέπει να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την παράνομη κατοχή από την Αρμενίας που συνεχίζεται για 28 χρόνια  παρά τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ που την καλεί να αποχωρήσει από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν άμεσα και χωρίς όρους. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές και να διαβάσει καλά τις πραγματικότητες της περιοχής και του κόσμου”.

Πηγή: ΚΥΠΕ