Επίσκεψη Στεφανόπουλου στο Ρίμινι

Η επίσκεψη έγινε, προκειμένου να παραστεί στην επιμνημόσυνη τελετή στο στρατιωτικό νεκροταφείο Ριτσούνε, με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 χρόνων της μάχης του Ρίμινι.
Κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο του Ρίμινι, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη Αναστάσιος Μητσιάλης, ο Ιταλός υφυπουργός Αμυνας F. Barselli, ο νομάρχης του Ρίμινι Bruno D` Alfonso. Ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε το μνημείο των πεσόντων, όπου τον υποδέχθηκε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων αναπήρων, υποστράτηγος Γ. Κουσούλης. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών.
Μετά την προσφώνηση του υποστράτηγου Γ. Κουσούλη και την εκφώνηση πανηγυρικού από τον ταξίαρχο Σ. Μπασιούκα, έγινε κατάθεση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ρίμινι, ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε τον τάφο του λογίου Πλήθωνα Γεμιστού, στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού του Ρίμινι. Είχε, επίσης, συναντήσεις με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας.
Κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου η ΔΕΠΑΘΑ, ο διευθυντής της υποστράτηγος Κουσούλης προσφώνησε τον πρόεδρο και του επέδωσε αναμνηστική πλάκα. Ο κ. Στεφανόπουλος ευχαρίστησε τον υποστράτηγο Κουσούλη και ανέφερε ότι η μεγάλη τιμή για τους πολεμιστές είναι ότι πολέμησαν για την πατρίδα και θυσιάστηκαν γι` αυτήν, επισημαίνοντας ότι αυτή ειναι η έννοια της τιμής και ότι ο πολεμιστής δεν έχει ανάγκη από τίποτε άλλο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η πατρίδα σήμερα δεν είναι ίδια με την πατρίδα του 1944.
Απευθυνόμενος στους επιζήσαντες της μάχης του Ρίμινι, δήλωσε: «Χάρη στις θυσίες σας, η Ελλάδα είναι σήμερα η πατρίδα της Ενωμένης Ευρώπης, η πατρίδα που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είστε η ζωντανή δόξα της Ελλάδας». Τέλος, εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης, ο υφυπουργός Αμυνας F. Berselli, καλωσόρισε θερμά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πηγή: skai.gr