Διήμερη επίσκεψη της Δόμνας Μιχαηλίδου στη Γερμανία με επίκεντρο το προσφυγικό και τα εργασιακά

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η προώθηση της απασχόλησης ατόμων με αναπηρία, η επίσπευση της επανένωσης οικογενειών προσφύγων, και η φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων βρέθηκαν στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου στο Βερολίνο.

Διήμερη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποίησε το διάστημα 19-21 Νοεμβρίου 2019, η Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Στο πλαίσιο των επαφών της πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων Ρολφ Σάχτεμπεργκ κατά την οποία συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου στο οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν τα επιμέρους εθνικά σχήματα προστασίας του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

Η Υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον ομόλογό της για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να κατοχυρώσει συνταγματικά το ΕΕΕ ως δίχτυ ασφαλείας για τους πλέον αδύναμους. Όπως τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου η στενή συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση αποσκοπεί στην ανταλλαγή «καλών πρακτικών» σχετικά με τη χορήγηση του ΕΕΕ, καθώς δεν παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις ως προς τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων στις δύο χώρες.

Με τον κ. Σάχτενμπεργκ η κυρία Μιχαηλίδου συζήτησε ακόμη το θέμα της προώθησης της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας που αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας και ένα τομέα στον οποίο η Γερμανία διαθέτει τεράστια εμπειρία.

Για το θέμα των οικογενειακών επανενώσεων και την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών η Υφυπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών Ούλριχ Βάινμπρένερ. Η κα. Μιχαηλίδου υπογράμμισε την ανάγκη να θεσπιστούν διαδικασίες οι οποίες θα κατοχυρώνουν την προτεραιότητα των ανηλίκων ως προς την επανένωση, και επεσήμανε ότι μέσω των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης αλλά και φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών πρέπει και τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τη φιλοξενία κάποιων από τα περίπου 5000 ασυνόδευτα παιδιά που ζουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ