Επίσημα αναρμόδια η Βουλή για την υπόθεση Novartis

Αυλαία έπεσε απόψε στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποφάσισαν ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της δωροδοκίας -δωροληψίας.

Ο φάκελος πλέον θα επιστρέψει στη δικαιοσύνη και σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Θοδωρή Δρίτσα δόθηκε προθεσμία μέχρι την επόμενη Τρίτη σε όλα τα κόμματα να στείλουν τις πορισματικές τους αναφορές προκειμένου στην επόμενη συνεδρίαση που θα είναι και η τελική να συνταχθεί το πόρισμα της επιτροπής το οποίο θα σταλεί στην ολομέλεια για συζήτηση και στη συνέχεια και τυπικά η υπόθεση θα επιστρέψει στη δικαιοσύνη για την διερεύνηση των δύο συγκεκριμένων αδικημάτων.

Για το θέμα της δωροδοκίας δωροληψίας ο κ. Δρίτσας ρωτήθηκε γιατί η επιτροπή δεν έλαβε υπόψη της νομολογία του δικαστικού συμβουλίου που υπάρχει από την περίοδο της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου και συγκεκριμένα το 2011 σύμφωνα με την οποία η δωροδοκία -δωροληψία εμπίπτει στα καθήκοντά του υπουργού και άρα και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Δρίτσας απάντησε ότι η νομολογία είναι σεβαστή ωστόσο δεν είναι νόμος και πως η επιτροπή είχε διαφορετική άποψη για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Εκτίμησε δε, ότι η απόφαση που ελήφθη απόψε ανοίγει το δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και για την δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου έτσι ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου οι αθώοι να δικαιωθούν και οι ενοχοποιημένοι να δικαστούν όπως πρέπει να δικαστούν και το πολιτικό σύστημα να έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του".
Πηγή: skai.gr - Πηνελόπη Γκάλιου