Επίλυση του Κυπριακού

"Η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος", δηλώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τον πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’, τονίζει ότι το "τραύμα το κυπριακού αφήνει το ειδικό του βάρος και στην ελληνική εξωτερική πολιτική".

Το γεγονός αυτό, "ήταν και είναι καθοριστικό για την αδιάσπαστη συμπόρευση Αθήνας - Λευκωσίας", εξηγεί και υποδεικνύει "δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ούτε άλλος τρόπος".

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφέρεται στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και στην πολιτική κατάσταση στη χώρα, μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, και επισημαίνει συγκεκριμένα:

" Έχω δώδεκα χρόνια θητείας στο Eλληνικό υπουργείο Εξωτερικών και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνομιλήσω με δώδεκα υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας. Η εμπειρία με δίδαξε ότι η εξωτερική πολιτική της επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το στρατιωτικό κατεστημένο και για το λόγο αυτό έχει εντυπωσιακή συνέχεια και συνέπεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι άμοιρη λαθών".

Συνεχίζει πως "η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει την πρόκληση της απελευθέρωσής της από την ομηρία του "βαθέος κράτους" και το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει στον Tούρκο πρωθυπουργό την λαϊκή νομιμοποίηση, που χρειάζεται για να προχωρήσει σ΄αυτό το δρόμο. Η άνοδος του εθνικισμού πάντως, όπως εκδηλώθηκε με την επιστροφή της Εθνικιστικής Κίνησης στην βουλή, δεν είναι καλός οιωνός. Έχει ιδιαίτερη σημασία εξάλλου η παρουσία Kούρδων βουλευτών, γιατί το κουρδικό έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις".

Και καταλήγει: "ο χρόνος θα δείξει λοιπόν, εάν ήρθε η ώρα μίας εσωτερικής επανάστασης στην Τουρκία".

Στο ερώτημα, αν εκτιμά ότι υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί αυτή η "εσωτερική επανάσταση" στην Τουρκία", ο πρόεδρος Παπούλιας απάντησε:

"Όπως φάνηκε και κατά την μακρά προεκλογική περίοδο, που προηγήθηκε στην Τουρκία, είναι επισφαλείς οι προβλέψεις, όταν πρόκειται για μία τόσο σύνθετη και τόσο ιδιότυπη πραγματικότητα, όσο εκείνη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η Τουρκία βρίσκεται στο μεταίχμιο: Θέλει να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να λύσει τις αντιφάσεις της. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα δε μπορεί να υπάρχει κίνδυνος ή απειλή πραξικοπήματος. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα κυβερνούν εκείνοι, τους οποίους ο λαός εξέλεξε. Ο δρόμος είναι μακρύς για τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. Τον παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί".

Την Κυριακή ο Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που θα τελεστεί στην ιερά Μονή Κύκκου και θα καταθέσει στεφάνι επί του τάφου του.

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Κύπρο ο κ. Παπούλιας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε τις συνομιλίες "εγκάρδια, φιλική και πατριωτική".
Πηγή: skai.gr