Επικίνδυνη κλιμάκωση τουρκικών προκλήσεων: Το «σκληρό παιχνίδι» Ερντογάν - Η αντίδραση Αθήνας 

Οξύτατη ήταν η αντίδραση της Αθήνας σχετικά με την εξαγγελία νέας παράνομης περιοχής έρευνας και διάσωσης από την Τουρκία. Η Άγκυρα ανήρτησε νέο χάρτη, στον οποίο φαίνεται να έχει «μαρκάρει» το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
 
Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του '50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο  Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint  Rescue Coordination Center - JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.
 
Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί».

Σημειώνεται ότι τον χάρτη ανήρτησε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου με το παρακάτω μήνυμα:

«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!»
 

Fatih’e, Yavuz’a, Kanuni’ye selam olsun.✋#MaviVatanımızda arama ve kurtarma sorumluluk sahamızı, Doğu Akdeniz'de faaliyet gösteren milli gemilerimizin arama sahalarını kapsayacak şekilde genişlettik.

Yeni Ulusal Arama ve Kurtarma Planımız ülkemize hayırlı olsun. pic.twitter.com/EkDqxZaY1c

— Adil Karaismailoğlu (@akaraismailoglu) October 17, 2020

Παράλληλα, το Ορούτς Ρέις κινείται κοντά στο Καστελόριζο, ενώ κάποια στιγμή έκλεισε και τους πομπούς του. Η πορεία του είναι βορειοανατολική. 

Γεωργιάδης σε ΣΚΑΪ για τουρκικές προκλήσεις: Στο τέλος η Ευρώπη θα φτάσει σε κυρώσεις

Για τις νέες τουρκικές προκλήσεις μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν και την ανάρτηση χάρτη με τον οποίο η Άγκυρα διεκδικεί το μισό Αιγαίο, μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία είναι ανεξέλεγκτοι», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας πως «όσα κάνει η Τουρκία είναι ανεύθυνα. Ο Ερντογάν έχει χάσει το νου του και τη λογική του.»

Όπως εξήγησε, το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι έχει αναγάγει το ζήτημα αυτό σε Ευρωτουρκικό και όχι μόνο Ελληνοτουρκικό.

Η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι αυτό είναι πρόκληση προς εκείνη. «Η Ευρώπη είναι ένα αργό καράβι και αργεί να στρίψει, αλλά έχει αρχίσει να στρίβει», είπε ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ακόμα και οι μεγάλοι υποστηρικτές της Τουρκίας, λόγω των συμφερόντων τους, έχουν βάλει όριο τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

«Στο τέλος η Ευρώπη θα φτάσει σε κυρώσεις.»

Όπως σχολίασε και ο Διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος, η πορεία που έχει ακολουθήσει ο Ερντογάν, τον οδηγεί στην καταστροφή.

Ο χάρτης επεκτείνεται και περιλαμβάνει τη «Γαλάζια πατρίδα».

«Σέρνει τη χώρα του προς την καταστροφή. Ενδεικτικό αυτό που έκανε με τους S-400. Ανοίγει μέτωπο με όλη την Ευρώπη και με την Αμερική λίγο πριν τις εκλογές. Είναι καταστροφικό αυτό το πράγμα.», τόνισε.

Νέες προκλήσεις Ερντογάν - Αθήνα: Όλο και πιο κοντά στις κυρώσεις η Τουρκία

Ένα 24ωρο μετά την Σύνοδο Κορυφής που έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία να εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες και να επανέλθει στην ρότα του διαλόγου αλλιώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες φαίνεται με τις δηλώσεις της πως απαντάει η Τουρκία.

Ο ΣΚΑΙ συνομίλησε με πηγή που έχει άμεση γνώση των συνομιλιών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες και περιέγραφε ένα κλίμα επιβαρυμένο για την Τουρκία έντονης δυσαρέσκειας ακόμη και για τους «μεγάλους παίκτες» της Ευρώπης.

Υπάρχουν βεβαίως αναχώματα σε χώρες του Νότου που έχουν συμφέροντα και στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία αλλά όπως αναφέρει η ίδια πηγή τα μεγάλα καράβια μπορεί να αργούν να στρίψουν αλλά είμαστε σε αυτή την φάση που στρίβουμε.

Υπάρχει το ψυχολογικό όριο του Δεκεμβρίου. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες έχουν θέσει εκείνη την Σύνοδο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου ως το ανώτατο όριο ώστε η Τουρκία να δείξει δείγματα καλή θέλησης. Αν δεν το κάνει όλες οι επιλογές και βεβαίως οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι. Μένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές αλλά όπως ανέφερε η ίδια πηγή η Ελλάδα θα επιμένει να θέτει το ζήτημα που έθεσε και ο κ. Μητσοτάκης και στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής και στις χθεσινές του δηλώσεις, δηλαδή αυτό το ιδιότυπο ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που μπορεί να μην είναι κοινό αλλά μπορεί να είναι από κάποιες χώρες και στοχευμένο εκεί που πονάει δηλαδή την Τουρκία, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 και όπως επεσήμανε αυτή η πηγή η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να θέτει το ζήτημα του εμπράργκου όπλων σε όλα τα επίπεδα, από το επίπεδο των ηγετών μέχρι το συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών που μπορεί και να επεξεργαστεί κυρώσεις νωρίτερα, τον Νοέμβριο σε όλα τα επίπεδα για να καλλιεργηθεί το κλίμα. 

Επίθεση τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Δένδια: Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα

"Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα ή στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν", ισχυρίζεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επικρίνοντας τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Αρμενία.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι “οι εκφράσεις και ισχυρισμοί που εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τη χώρα μας κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία αποτελούν απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την πολιτική της έντασης και της κλιμάκωσης αντί της καλής γειτονίας με την Τουρκία, του διαλόγου και της συνεργασίας”.

Υποστηρίζεται περαιτέρω στην ανακοίνωση ότι "αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ιστορικές πραγματικότητες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχάσει τις θηριωδίες που διέπραξε στην Ανατολή και για τις οποίες καταδικάστηκε να πληρώσει αποζημιώσεις, πρέπει να διαβάσει σωστά την ιστορία και να εγκαταλείψει την ‘μεγάλη ιδέα’ και την εχθρότητά της απέναντι στους Τούρκους”.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “ο κοινός παρονομαστής για την επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή μας είναι η Τουρκία, η Ελλάδα είναι εκείνη που προκαλεί τα προβλήματα ή που στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν”. Ισχυρίζεται, ακόμα, ότι “είναι η Ελλάδα που στηρίζει το τυραννικό καθεστώς Άσσαντ, τον πραξικοπηματία Χαφτάρ, την Αρμενία που κατέχει το άνω Καραμπάχ, που έχει ανοίξει τις πόρτες σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εναντίον της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των PKK, PYD, FETO, που μετέτρεψε το Αιγαίο σε τάφο μεταναστών, που ακολουθεί πολιτικές επεκτατισμού στο Αιγαίο και την Μεσόγειο”.

Αναφέρει ακόμη ότι “ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, πρέπει να διαχωρίσει ποια είναι η κατοχική δύναμη του άνω Καραμπάχ και των εφτά περιοχών γύρω από αυτό και ποια είναι τα θύματα.

Πρέπει να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την παράνομη κατοχή από την Αρμενίας που συνεχίζεται για 28 χρόνια  παρά τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ που την καλεί να αποχωρήσει από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν άμεσα και χωρίς όρους. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές και να διαβάσει καλά τις πραγματικότητες της περιοχής και του κόσμου”.

Προκλητικό σόου Ερντογάν πάνω στο γεωτρύπανο Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα - Απειλεί Ευρώπη

Τη γνωστή ρητορική του συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφερέται δίκαια «αυτό θα φέρει το τέλος του μπλοκ».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έδωσε το «παρών» σε μία «πανηγυρική» τελετή στο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», επανέλαβε τη βούληση της Άγκυρας να συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο ο Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στη γεώτρηση Dunai 1.

Απευθυνόμενος στο πλήρωμα και τους εργαζόμενους του «Φατίχ» ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως μετά τις νέες γεωτρήσεις ανακαλύφθηκε περίσσοτερο φυσικό αέριο το οποίο -σύμφωνα με τον ίδιο- φτάνει τα 405 δισ. κυβικά μέτρα.

Την ώρα που το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ο Ερντογάν επεσήμανε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί τα δικαιώματα και τα εδάφη άλλων κρατών, αλλά θα συνεχίσει τις έρευνες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα και θα υπερασπιστεί -όπως είπε- τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας «το πήγε ένα βήμα παραπέρα», σημειώνοντας πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφερέται δίκαια «αυτό θα φέρει το τέλος του μπλοκ». 

Σημειώνεται πως χθες η Toυρκία αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ εκτόξευσε τουλάχιστον έναν πύραυλο του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην περιοχή της Σινώπης στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. 

Πηγή: skai.gr