Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων

Τις προτάσεις της Λευκωσίας για επαναλειτουργία των ομάδων εργασίας στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, απέστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μοον.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, εντός δύο εβδομάδων θα υπάρξει συνάντηση του προέδρου Παπαδόπουλου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει και τη λειτουργία των ομάδων εργασίας.

Παράλληλα, εντός τριών εβδομάδων από τη λειτουργία των ομάδων εργασίας– σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις του προέδρου Παπαδόπουλου – θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο ηγετών που θα επικεντρωθεί σε σημαντικά θέματα που περιλαμβάνονται στους καταλόγους θεμάτων, που ήδη αντηλλάγησαν.

Σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Όπως προτείνει ο κ. Παπαδόπουλος, οι δύο ηγέτες θα συναντώνται κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες ή και στη βάση της προόδου που θα επιτελείται.

Προβλέπεται επίσης δημιουργία κοινωνικού φόρουμ διαλόγου από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Παράλληλα, προχωρά η διάνοιξη οδού Λήδρας και οδοφράγματος Λιμνίτη, καθώς και υιοθέτηση άλλων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ αυτών που ήδη υποβλήθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη ή και άλλων.

Απαραίτητη είναι και η εφαρμογή άμεσων μέτρων στη βάση της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους, ενώ οι δύο ηγέτες θα πρέπει να συναντήσουν εντός δέκα ημερών τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στις εργασίες της.
Πηγή: skai.gr