Eν αναμονή πολιτικής πρωτοβουλίας για το ΛΑΦΚΑ

Έλλη Τριανταφύλλου
Στην ανάληψη πολιτική πρωτοβουλίας για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ πριν το θέμα κριθεί αμετάκλητα από τα δικαστήρια, προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η καταβολή του ΛΑΦΚΑ σε ισόποσες δόσεις, από το 2006.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δέχτηκε πληθώρα εισηγήσεων από υπουργούς και στελέχη του να προχωρήσει σε πολιτική λύση του προβλήματος, μία λύση στην οποία είχαν καταλήξει πολλά στελέχη πολύ πριν παρουσιαστεί η αιφνίδια εξέλιξη με την απόσυρση της προσφυγής από το συνταξιούχο Β. Γούλα.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, υπάρχουν δύο πιθανότητες: η μία είναι ο πρωθυπουργός, κατά την εφ όλης της ύλης συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο Ζάππειο στις 8 Μαρτίου (με τη συμπλήρωση ενός χρόνου στην εξουσία), να ανακοινώσει εκεί την απόφασή του για επίλυση του προβλήματος, ανεξάρτητα από τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.
Από την άλλη, στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή εκφράζουν τη διαφωνία τους για τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της συγκεκριμένης απόφασης με το σκεπτικό ότι μπορεί να εμφανιστεί η κυβέρνηση είτε ότι υπαναχωρεί από την αρχική της θέση (να περιμένει δηλαδή την απόφαση των δικαστηρίων), είτε ότι προχωρεί σε μία κίνηση υπό το βάρος των γεγονότων.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποτελεί κοινή διαπίστωση είναι ότι πρέπει πλέον να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα των αναδρομικών, καθώς από την πρώτη κιόλας στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο αντελήφθη το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος που προέκυψε από το συγκεκριμένο χειρισμό. Παράλληλα, δεν έλειψε και η δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου από τους χειρισμούς συγκεκριμένων προσώπων.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και υπενθύμισε ότι σε 18 ημέρες εκδικάζεται η προσφυγή άλλου συνταξιούχου. «Κοντός ψαλμός αλληλούϊα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, με επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομικών ζητά από την κυβέρνηση άμεση ειδική νομοθετική ρύθμιση και αποσύνδεση από τα δικαστήρια. Παράλληλα γνωστοποιεί ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία για την επιστροφή των αναδρομικών στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ή του υπουργείου Απασχόλησης που θα έρθει στη Βουλή.
> Υπέρ της πολιτικής λύσης η ΔΑΚΕ
Υπέρ της πολιτικής λύσης για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ τάσσεται η ΔΑΚΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, απαξιώνουν με τους χειρισμούς τους, την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, που κατάργησε τις κρατήσεις υπέρ του ΛΑΦΚΑ από τις συντάξεις.
Οι συνδικαλιστές του κυβερνώντος υπογραμμίζουν ακόμη « ότι οι λαλίστατοι σήμερα εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ δεν νομιμοποιούνται να μιλάνε για τις κρατήσεις υπέρ του ΛΑΦΚΑ, αφού αυτοί τις θεσμοθέτησαν και τις διατήρησαν σε ισχύ».
Πηγή: skai.gr