Έμφαση στην "πράσινη ανάπτυξη"

Η «πράσινη ανάπτυξη» θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ενίσχυση της οικονομίας σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζοντας την Παρασκευή στη Βουλή τις προγραμματικές του δηλώσει.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σε ό,τι αφορά την παραγωγή πλούτου καθεαυτή, η κυβέρνηση θα βασιστεί στην «πράσινη ανάπτυξη», υποβοηθούμενη από τις αποφάσεις που θα παρθούν για τις κλιματικές αλλαγές σε πλανητικό επίπεδο, καθώς και από την εξέλιξη του τουριστικού τομέα.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων του Αιγαίου, ενώ υπογράμμισε παράλληλα, πως «δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων».

Η πράσινη ανάπτυξη θα είναι και η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της υπαίθρου, με αλλαγή καλλιεργειών και στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία.

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε να καταθέσει στη Βουλή το νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ «έθεσε και τον πήχη ψηλά», αναφέροντας ως στόχο για το 2020 την παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης που οδηγεί στην ενίσχυση της διαφάνειας θα υιοθετηθεί, απ’ όπου κι αν προέρχεται

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συστράτευση του ελληνικού λαού για την υπέρβαση της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία σε κάθε επίπεδό της, ενώ επισήμανε ότι αναλαμβάνοντας την εξουσία, η κυβέρνησή του βρίσκει μια οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάλογη με εκείνη που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, με «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες», «πρωτοφανές έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», ασφαλιστικά ταμεία σε κατάσταση ανέχειας.

Ήδη, από την αρχή της ομιλίας του, ο κος Παπανδρέου έσπευσε να διευκρινίσει πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαταλαμβάνοντας την θετική ψήφο της ΝΔ τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως «κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης που οδηγεί στην ενίσχυση της διαφάνειας θα υιοθετηθεί, απ’ όπου κι αν προέρχεται» και υποσχέθηκε στις δεσμεύσεις του για την δημόσια διοίκηση, «προσλήψεις από το ΑΣΕΠ και μόνον από το ΑΣΕΠ, με ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου». Άλλη σχετική εξαγγελία του, υπήρξε και η «αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία».

Για την τόνωση του εισοδήματος, ο κος Παπανδρέου υποσχέθηκε να δοθεί έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα, αναδρομική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, ύψους 30 ευρώ, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του 2009, αυξήσεις πάνω απ’ τον πληθωρισμό το 2010 σε μισθούς και συντάξεις με αντίστοιχο πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Στις πρώτες 100 μέρες θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, ενώ προγραμματίζονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες για αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ και απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται επίσης, η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, με στόχο να προσεγγίσει το 5% στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής με την προτροπή «σας καλώ να γράψουμε μαζί τις νέες σελίδες ιστορίας για τον τόπο, την αλλαγή θα την κάνουμε μαζί».

Δήλωση Α. Τσίπρα. Δόγμα «βλέποντας και κάνοντας» έχει η κυβέρνηση δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την ομιλία Παπανδρέου.

«Ο πρωθυπουργός σήμερα είχε τη δυνατότητα να αποσαφηνίσει συγκεκριμένα σημεία των προεκλογικών του εξαγγελιών που ήταν θολά και ασαφή.

Δυστυχώς, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, έχασε αυτή την ευκαιρία. Ακούσαμε μία ακόμα γενικόλογη ομιλία, όπως οι προεκλογικές, με γενικόλογες αναφορές στόχων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθούν, και γενικόλογη περιγραφή της πραγματικότητας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.


Πηγή: skai.gr