Κλείσιμο

Σε παροξυσμό κατά της Ελλάδας η Άγκυρα - Πώς απαντά η Αθήνα στον παραληρηματικό κατήφορο της Τουρκίας

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με ψυχραιμία και επαγρύπνηση η Αθήνα παρακολουθεί τον παραληρηματικό κατήφορο της Άγκυρας που έχει απωλέσει κάθε ίχνος ψυχραιμίας και ένα μετά το άλλο κυβερνητικά στελέχη μετά το "σύνθημα" παροξυσμού που έδωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογαν, επιτιθέμενος κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού της, συνεχίζουν στο ίδιο ακραίο "μότο" κατά τη χώρας μας. Μία επίθεση που εκπορεύεται από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, τις επαφές κορυφής που είχε και το θετικό αποτύπωμα που επέφερε.

Η Αθήνα σταθερή και αταλάντευτη στις αρχές της δεν ακολουθεί τον τουρκικό παροξυσμό και μέσω το Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που μίλησε στον ΣΚΑΪ διαμηνύει πως «Εμείς δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε αντιδρούμε με τρόπο που θα επιβάλει η άλλη πλευρά. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρίνουμε, θα οξύνουμε επειδή η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίζει».

Το νέο τουρκικό "ντελίριο"

Νωρίτερα, μετά το ντελίριο του Ταγίπ Ερντογάν που αδυνατούσε να κρύψει την οργή του για τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερικανική πρωτεύουσα, σειρά είχε ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογαν Νεβλέτ Μπαχτσελί, εκτοξεύοντας μύδρους κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο και για όσα είπε για τη λύση του Κυπριακού. Ο Τούρκος πολιτικός είπε για τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «φιλοδοξεί να γίνει το πιόνι της Δύσης», ενώ ξεπέρασε κάθε όριο, μιλώντας για «ιστορική ρήξη» και για «άτιμη αδυναμία», χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ύπουλο και άνανδρο όσο οι παππούδες του». 

«Κατά τη γνώμη μας, είναι αρκετά προβληματικό το γεγονός ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο καταχειροκροτήθηκε 37 φορές σε 42 λεπτά, οι δέκα εκ των οποίων όρθιες. Δεν ξέρουμε τι βρήκαν οι βουλευτές στην ομιλία του Μητσοτάκη, αλλά αν κάτι γνωρίζουμε είναι ότι συναντήθηκαν σε κοινό έδαφος κατά της Τουρκίας», είπε αρχικά ο Νεβλέτ Μπαχτσελί.

Αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ισχυριζόμενος προκλητικά και διαμηνύοντας προς όλους πως " η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική" ενώ επέμεινε στη θέση της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών κατηγορώντας ανερυθρίαστα τους ελληνοκύπριους για θηριωδίες και βασανιστήρια και παραποιώντας για μία ακόμη φορά την ιστορία. "Όσο κι αν αντιτίθεται ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο από τη λύση των δύο κρατών, η οποία θα βασίζεται στην κυριαρχία και την ισότητα. Η βούληση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ή θα το δεχτούν πρόθυμα ή αυτός ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα. Πότε θα θυμηθεί ο Μητσοτάκης τις σφαγές, τις αιματηρές επιθέσεις, τις θηριωδίες και τα βασανιστήρια κατά των Τουρκοκυπρίων; (...) Το πεπρωμένο της Κύπρου δεν είναι η ελληνοκρατία, αλλά η τουρκοκρατία».

Στην επιθετική γραμμή που χάραξε ο Ταγίπ Ερντογάν και ο κυβερνητικός του εταίρος συνέχισε και την κατά μέτωπο επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού χρησιμοποιώντας προσωπικούς χαρακτηρισμούς και μη μπορώντας να αποδεχτεί το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. «Αποτελεί ιστορική ρήξη, άτιμη αδυναμία ότι αυτός ο πρωθυπουργός, που δειλά κατέφυγε κάτω από τα φτερά των ΗΠΑ και μιλά πέρα δώθε, φιλοδοξεί να γίνει το πιόνι της Δύσης. Ο Μητσοτάκης που έφερε στην ατζέντα τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και παραπονέθηκε για την Τουρκία, είναι τόσο ύπουλος και άνανδρος όσο οι παππούδες του" είπε ο Μπαχτσελί, ξεπερνώντας κάθε όριο ευπρέπειας σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου και τοποθετήσεων ενώ επέμεινε να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα κατηγορώντας την Ελλάδα για πορκλητική πολιτική! "Το τουρκικό έθνος θα αντισταθεί μέχρι τέλους στην πολιτική των παρενοχλήσεων και των προκλήσεων της Ελλάδας και θα σταθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες απέναντι στους επιτιθέμενους στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο", τόνισε

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας

Σε αυτό το ντελίριο επιθετικότητας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της ιστορίας η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία και όπως με σαφήνεια εξέθεσε τη θέση της χώρας ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία.
Κατά τη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας με αφορμή τον νέο παροξυσμό του Ταγίπ Ερντογαν, σημείωσε τον ιδιόρυθμο τρόπο με τον οποίο η Τουρκία μερικές φορές διαπραγματεύεται "εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής" ειπε , αλλά πρόσθεσε πως "δεν θα εξηγήσουμε την τοποθέτηση του Τούρκου πρόέδρου. Εμείς αναφερόμαστε με σεβασμό στον κ. Ερτογάν, όπως αρμόζει σε όλους του ηγέτες", υπογράμμισε.
«Εμείς δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε αντιδρούμε με τρόπο που θα επιβάλει η άλλη πλευρά. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρίνουμε, θα οξύνουμε επειδή η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίζει» διεμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί απόλυτη τεκμηριώση των ελληνικών επιχειρημάτων, «επιβεβαιώνει αυτά που λέμε», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας ερωτηθείς για το αν υπάρχει πεδίο ελληνοτουρκικού διαλόγου, δήλωσε ξεκάθαρα ότι «διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά». Εξήγησε δε, πως δεν είναι μόνο οι ύβρεις, αλλά φυσικά και οι παραβιάσεις των Τούρκων σημειώνοντας πως "δεν μπορεί να γίνει διάλογος, όταν έχουμε υπερπτήσεις" και διεμήνυσε " Εμείς δεν θα ανεχθούμε την παραβατικότητα, θα υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θα προβάλουμε την τουρκική παραβατικότητα για να δείξουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα απειλείται".

Το μήνυμα ισχύος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

Σε αυτό το κλίμα, μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας αλλά και για τη διεύρυνση των διεθνών συμμαχιών της Ελλάδας με αμυντικό αποτύπωμα, έστειλε από εκδήλωση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων όπου παρέστη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Πανγιωτόπουλος

"Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σήμερα, μέσα από το συνταγματικό τους ρόλο και αποστολή, εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας" είπε ο Υπουργός 'Αμυνας και αναφερόμενος στις , στις εξωτερικές απειλές και προκλήσεις για τη χώρα που είναι πάντα υπαρκτές, όπως ήταν και κατά τα χιλιάδες χρόνια της Ιστορίας μας, σημείωσε ότι "όπως το «Κίνημα του Ναυτικού» είχε άμεσες πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, έτσι κι εμείς αφενός ενισχύουμε, κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, τις ήδη ικανές και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αφετέρου διευρύνουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας με αμυντικό, πάνω απ' όλα, αποτύπωμα".

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία που περνούμε και όπως είπε πολλές αξίες μπορεί, ενδεχομένως, να εκτεθούν σε κινδύνους. "Σίγουρα όμως δεν μπορεί να εκτεθεί σε κανέναν κίνδυνο η ακεραιότητα, η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της χώρας, καθώς και η ίδια η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι, δεν διακινδυνεύει. Με εγγυητές της τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όλοι οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε και υπερήφανοι και ασφαλείς" κατέληξε.

Γνωστή η αντίδραση της Τουρκίας όταν ζορίζεται

Είναι κοινό μυστικό πάντως πως "κάθε φορά που ο Τούρκος πρόεδρος αισθάνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένα βήμα μπροστά από αυτόν αντιδρά με τον τρόπο αυτό επί προσωπικού" σχολίαζε ο διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά τα εθνικά της δίκαια "ακόμα κι αυτό δεν αρέσει στον κ, Ερντογάν" γιατί όπως εξηγούσε "έχουμε μία πολιτική αρχών και θέσεων, έχουμε ισχυρές συμμαχίες, βάση μας είναι το διεθνές δίκαιο και δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική της ρητορικής αντιπαράθεσης με την τουρκική ηγεσία"

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξηγώντας τους λόγους που η Τουρκία παραφέρεται δήλωσε πως "Οι λόγοι είναι σαφείς. Η Τουρκία έχει ενοχληθεί σφόδρα από την σημαντική επίσκεψη Μητσοτάκη σε Αμερική, την απόφαση Ελλάδας να σχεδιάσει την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τη γενικότερη γεωπολιτική αναβάθμιση της Θράκης. Δεν είναι μόνο οι ενεργειακές υποδομές που θα καταστήσουν τη Θράκη ως πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια. Είναι ότι η Αλεξανδρούπολη και γενικότερα ο Έβρος εξελίσσονται σε ένα εναλλακτικό του Βοσπόρου ασφαλές και αξιόπιστο πέρασμα για τις συμμαχικές δυνάμεις. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν μεγάλη πίεση στην Τουρκία και γι' αυτό βλέπουμε το ρεσιτάλ fake news και ανοίκειων εκφράσεων από τον Τούρκο Πρόεδρο τις τελευταίες ημέρες" κατέληξε.

Η Κυβέρνηση παρακολουθει στενά το νέο λεκτικό κρεσέντο της Τουρκίας, σε συνδιασμό με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τον Έβρο αλλά και την νέα απόπειρα εργαλοιοποίησης του μεταναστευτικού και για κάθε παράνομη και αποσταθεροποιητική ενέργεια έχει ξεκινήσει τις ενημερώσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Πηγή: skai.gr