Η προσπάθεια Ερντογάν να σπιλώσει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ - Τι θα κάνει η Αθήνα

Κίνηση απελπισίας από τον Τούρκο πρόεδρο, που καταρρίπτεται αυτόματα, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν υπέγραψε ποτέ τη Συνθήκη των Παρισίων ενώ έχει «κουρελιάσει» κατά το δοκούν τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Το φιτίλι της κρίσιμης συνόδου του ΝΑΤΟ στις 29-30 Ιουνίου ετοιμάζεται – σύμφωνα τουλάχιστον με τουρκικά δημοσιεύματα- να ανάψει ο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να υποστηρίξει τα ανατολίτικα παζάρια του με τη συμμαχία και τη δύση, αλλά και να συνεχίσει, προς εκπλήρωση των στόχων του, τη σπίλωση της Ελλάδας. Στην ατέρμονη προσπάθεια κατασυκοφάντησης της χώρας μας και ανατροπής του Διεθνούς Δικαίου, και πιθανότατα σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να μιμηθεί την διπλωματική επιτυχία της Αθήνας να διεθνοποιήσει την τουρκική παραβατικότητα, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο, χρησιμοποιώντας το “βήμα” του ΝΑΤΟ στην επικείμενη σύνοδο, για να καταγγείλει εκ νέου ανυπόστατα την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Με τίτλο «Απόβαση με ντοκουμέντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», το ρεπορτάζ της τουρκική εφημερίδας Sabah, σημειώνει ότι ο Ερντογάν θα δημοσιοποιήσει σε όλα τα μέλη της Συμμαχίας υποτιθέμενα ντοκουμέντα που έχει συλλέξει και δείχνουν ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων και ότι τα επισκέπτονται ανώτεροι αξιωματούχοι. 

Μία κίνηση απελπισίας που καταρρίπτεται αυτόματα, δεδομένου ότι η Τουρκία καταρχήν δεν υπέγραψε ποτέ τη Συνθήκη των Παρισίων ενώ έχει “κουρελιάσει” κατά το δοκούν κάθε φορά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Επίσης, προς απογοήτευση του ίδιου, αναμένεται να απευθυνθεί σε ένα κοινό, η πλειοψηφία του οποίου -χάρην στη διπλωματική εγρήγορση της Αθήνας- είναι ενήμερη για την τουρκική προκλητικότητα και το δεσποτικό αναθεωρητισμό της γείτονος.

Την ίδια ώρα η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογαν από καταγγελόμενος να γίνει καταγγέλλων με την επίκληση μάλιστα Διεθνών Συνθηκών , την ώρα που ο ίδιος αγνοεί επιδεικτικά το Διεθνές Δίκαιο, μεγιστοποιεί την ευκαιρία και την ευκολία της ελληνική πλευράς να δώσει άμεσες και βασισμένες στη διεθνή νομιμότητα απαντήσεις στην Άγκυρα, ενώπιον των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Νέος κύκλος ενημέρωσης για την τουρκική παραβατικότητα – το μήνυμα της Αθήνας

Το έδαφος της “αποστόμωσης” της τουρκικής ανυπόστατης επιχειρηματολογίας, έχει ήδη καλλιεργηθεί συστηματικά, μεθοδικά και συντονισμένα όλο το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση, η οποία εντείνει και αναμένεται να κορυφώσει τις επαφές της και την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων, την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα μέχρι και το τέλος του μήνα, οπότε και θα διεξαχθεί η κομβική Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Το μέγεθος του τουρκικού αναθεωρητισμού θα αποτελέσει εκ νέου αντικείμενο των επαφών του πρωθυπουργού, αρχής γενομένης την Τετάρτη κατά τη συνάντηση που θα έχει στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ενόψει της Συνόδου των 27 Ευρωπαίων ηγετών στο τέλος της εβδομάδας. Εκεί, στη Σύνοδο Κορυφής, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει και θα υπογραμμίσει την τουρκική παραβατικότητα και το μέγεθος του δεσποτικού αναθεωρητισμού της Άγκυρας , επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα ενιαίο και ξεκάθαρο μήνυμα από πλευράς της Ευρώπης προς την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Ισχυρό επιχείρημα στην φαρέτρα της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο, με την Ελλάδα να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και τον κίνδυνο ο Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να μιμηθεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την πολιτική της επαναχάραξης συνόρων δια της βίας.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα προς “Ανατολάς και Δυσμάς” είναι ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται χωρίς εκπτώσεις και με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Παράλληλα ο διπλωματικός μαραθώνιος δεν πρόκειται να λήξει έως ότου πάψει η τουρκική παραβατικότητα και θα συνεχίζει να θέτει τεκμηριωμένα σε όλα τα διεθνή φόρα, με ντοκουμέντα και αποδείξεις, όπως έχει ήδη κάνει μέχρι σήμερα, τις εθνικές μας θέσεις απέναντι σε κάθε ρητορική που κατατείνει στον αναθεωρητισμό και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή μας.