Ελληνογαλλικό μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας – Τα μηνύματα Μητσοτάκη–Μακρόν στην Άγκυρα

«Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός - «Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα» - «Καταδικάζω τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Κοινό μέτωπο Ελλάδας - Γαλλίας έναντι της Τουρκίας και της κλιμακούμενης προκλητικότητάς της, όρθωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας για την υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και για μηδενική ανοχή στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα εις διπλούν, τόσο κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, όσο και από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στο Ρότερνταμ, διεμήνυσε αυστηρά προς την Άγκυρα πως "κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο" ενώ σε κοινή γραμμή με τον Γάλλο πρόεδρο, οι δύο ηγέτες προειδοποίησαν ότι κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία κρατών μελών της ΕΕ καθώς και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάψει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Τα ελληνοτουρκικά στη Σύνοδο Κορυφής

Όπως γνωστοποίησε κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνόδου των 27 Ευρωπαίων ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε του Ευρωπαίους ομολόγους του για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. «Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί, δεν μπορεί να γίνους δεκτές, ούτε από Ελλάδα ούτε από την ΕΕ» ειπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε το ζήτημα αυτό, εφόσον επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στο τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου, με ρητή αναφορά στα συμπεράσματα και καταδίκη της περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή μας" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς λέγοντας πως έγινε μια πολύ φιλική κουβέντα κατά την οποία επεσήμανε στο γεμρναό ηγέτη ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα κράτος μέλος της ΕΕ προς ένα άλλο, από κράτος που έχει μάλιστα καθεστώς υποψήφιας χώρας. «Ο καγκελάριος αντελήφθη την έκταση του προβλήματος. Ο χάρτης της γαλάζιας πατρίδας είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι η Τουρκία μας απειλεί» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ειδικά για τον κλιμακούμενο τουρκικό παροξυσμό ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά πως "Η Ελλάδα αποκρούει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και τα πιο παράλογα επιχειρήματα. Αυτό εξακολουθούμε να κάνουμε, ποτέ δεν θα καταφύγουμε στην όξυνση, τις προσβολές. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους, έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν θα εμπλακώ σε πινγκ-πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών, δεν θα ακολουθήσω τον Τούρκο πρόεδρο στο δρόμο που έχει επιλέξει". Κληθείς μάλιστα να ερμηνεύσει την τουρκική προκλητικότητα, σχολίασε πως «Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση των πιθανών αδιεξόδων, στα οποία πιθανόν έχει περιέλθει η Τουρκία. Τα επιχειρήματα αποικοδομούνται με επαρκέστατο τρόπο στην επιστολή που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ. Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι η Τουρκία χάνει την ευκαιρία να να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Το μπαράζ υπερπτήσεων του τελευταίου διαστήματος είναι παντέλως απρόκλητο και αδικαιολόγητο. Κι αν η Τουρκία ενοχλήθηκε από την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, αυτό είναι δικό της ζήτημα, αλλά όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους, έχει στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, και έχει υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες της για τα δικά της εθνικά συμφέροντα" ξεκαθάρισε.

Το μήνυμα Μακρόν

Στο ίδιο μήκος κύματος και τασσόμενος ξεκάθαρα στο πλευρό της Ελλάδας και απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον, μετά τη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων προς τη χώρα μας, διαμηνύοντας ότι κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία κρατών μελών.

Αφού είχε προηγηθεί η ενημέρωση κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, ο Γάλλος πρόεδρος κατά τις δηλώσεις του που ακολούθησαν, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα στη γείτονα, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη προς τη χώρα μας όχι μόνο της Γαλλίας αλλά όλων των Ευρωπαίων εταίρων , καλώντας παράλληλα και τους άλλους ηγέτες να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα. Όπως τόνισε ο κ. Μακρόν : "Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών - μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα".

Το νέο μήνυμα Μητσοτάκη από το Ρότερνταμ

Στο πλαίσιο κοινοποίησης και διεθνοποίησης της τουρκικής επιθετικότητας, λίγες ώρες αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός επανήλθε σε υψηλούς τόνους στο ζήτημα, από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος που διεξάγεται στο Ρότερνταμ, διαμηνύοντας αυστηρά πως "Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο" προσθέτοντας εμφατικά ότι "Δεν θ' ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών" όπως είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, δηλαδή φαντασιώσεις χαμένων αυτοκρατοριών και μια προβολή ισχύος που δεν ευθυγραμμίζεται με την διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας νέο σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Έστειλε παράλληλα μήνυμα ετοιμότητας και ενδυνάμωσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τονίζοντας πως "Το τελευταίο στοιχείο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ίσως κάποιοι στη Ρωσία να είναι χαρούμενοι αν αυτό συμβεί., αλλά θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε και ταυτόχρονα θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα θέσουμε εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα. Γι' αυτό και πριν την Ουκρανική κρίση εμείς θέλαμε να ενδυναμώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ. Είμαστε μια δύναμη ειρήνης είμαστε μια αμυντική δύναμη αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο" πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία και την αποστολή αμυντικού υλικού από την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογράφισε την Τουρκία προκειμένου να μην της ανοίγουν ορέξεις ανάλογες με αυτές της Ρωσίας. "Στείλαμε στρατιωτικό υλικό και εξηγήσαμε την απόφασή μας κάτι που κάναμε όχι μόνο γιατί ήταν θέμα αρχής να στηρίξουμε μια χώρα που δεχόταν επίθεση αλλά και για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς οποιονδήποτε μπορεί να ξανασκεφτεί πως τα σύνορα μπορεί να επαναχαράσσονται μέσω της βίας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια συντριπτική απάντηση" είπε και σημείωσε αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων έναντι της Ουκρανίας "Η δύναμή μας εδώ είναι η ενότητά μας κι έτσι πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες μας γιατί το κάνουμε αυτό επειδή αν δεν το κάνουμε, δηλαδή αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όλες οι αξίες για την υπεράσπιση των οποίων αγωνιστήκαμε στη διάρκεια της πολιτικής μας καριέρας θα δεχθούν ουσιαστική απειλή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επανερχόμενος στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία επανέλαβε την προσήλωση της χώρας μας στο Διεθνές Δίκαιο σε αντιθεση με την Άγκυρα και σημείωσε "τώρα διανύουμε περίοδο έντασης. Θα κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα: Θα υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με λογικά επιχειρήματα. Με συμμαχίες, έχουμε λάβει μεγάλη στήριξη από τη Σύνοδο Κορυφής. Θα συζητήσουμε ξανά για την Τουρκία τον Ιούνιο. Μεγάλη στήριξη λάβαμε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε, είναι μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών και προβολή ισχύος, που δεν είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου".

Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης, με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», μαζί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra.​

Πηγή: skai.gr