Κλείσιμο

Ελληνικό προξενείο στην Τάμπα της Φλόριντα

Το αίτημα των χιλιάδων ομογενών στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Τάμπα στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δημιουργία Ελληνικού Προξενείου υλοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνιά του.

Παρουσία δημοτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, μελών ελληνορθόδοξων κοινοτήτων και ομογενειακών φορέων, τελέσθηκε ο αγιασμός και ο κ. Βαληνάκης έκανε τα αποκαλυπτήρια πλακέτας.

Το αίτημα των ομογενών για την ίδρυση Γενικού Προξενείου τέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, για άλλη μια φορά, το Μάιο του 2004 κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. Βαληνάκη στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2005 και με επικεφαλής το γενικό πρόξενο Ανδρέα Ψυχάρη έχει αρμοδιότητα στην Φλόριντα, όπου οι κάτοικοι ελληνικής καταγωγής υπολογίζονται γύρω στους 150,000, καθώς και σε δυο γειτονικές πολιτείες, της Αλαμπάμα και του Μισισιπή.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Φλόριντα, ο κ. Βαληνάκης παρέστη και μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση ομογενών στο "Καλύμνικο Σπίτι" στο Τάρπον Σπρινγκς, όπου μίλησε για τη σημερινή εικόνα της χώρας μας στη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τους Δωδεκανήσιους.

Ο κ. Βαληνάκης τιμήθηκε από τη δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς Μπέβερλι Μπιλλήρη, η οποία του απένειμε το "Χρυσό Κλειδί" της πόλης.

Στη συνέχεια, σε πανηγυρική τελετή στο Τάρπον Σπρινγκς, ο κ. Βαληνάκης απένειμε εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, το μετάλλιο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα στον Μάικλ Μπιλιράκη, ο οποίος κατάγεται από την Κάλυμνο και για 24 χρόνια ήταν μέλος της αμερικανικής Βουλής. Μετά την αποχώρησή του, στις εκλογές της περασμένης χρονιάς, εκλέχθηκε στην ίδια εκλογική περιφέρεια ο γιος του.

Ο κ. Βαληνάκης, αφού εξήρε το πολύχρονο έργο και τη βοήθεια του κ. Μπιλιράκη στα εθνικά θέματα του Ελληνισμού, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, τόνισε ότι "η πατρίδα μας βρίσκεται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, εγγύτερα στους στόχους της και βάζουμε θεμέλια για μια Ελλάδα σύγχρονη, δυνατή, μια Ελλάδα που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γειτονία της και στη διεθνή σκηνή".
Πηγή: skai.gr