Μνημόνιο κατανόησης στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας μεταξύ Ελλάδας - Ρουμανίας

Μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο Ρουμάνος υφυπουργός Εσωτερικών, επικεφαλής για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Ραέντ Αραφάτ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του κ. Στυλιανίδη - που συνοδεύει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Βουκουρέστι.

Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης, προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος για την εγκατάσταση Ευρωπαίων πυροσβεστών στην Ελλάδα, που θα υλοποιηθεί το καλοκαίρι, θα συμμετάσχει και η Ρουμανία με πυροσβέστες και οχήματα. «Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου στη Ρουμανία για τη δέσμευσή της να συμμετάσχει με πυροσβέστες και οχήματα. Είναι μια άλλη απτή απόδειξη της ισχυρής πίστης της Ρουμανίας στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για παρόμοια έργα στο μέλλον. Εξυπηρετεί τον κοινό μας στόχο για ισχυρότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης προσθέτοντας ότι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι κ. Στυλιανίδης και Αραφάτ συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων του rescEU. «Είναι απαραίτητο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες και επείγουσες συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Η ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της πολιτικής προστασίας είναι πιο εμφανής από ποτέ. Η προσέγγισή μας πρέπει να βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: πρόληψη, προετοιμασία/ ετοιμότητα και ανθεκτικότητα», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Όσον αφορά το μνημόνιο κατανόησης, αυτό προβλέπει συνεργασία στους εξής τομείς:

• Ανταλλαγή διδαγμάτων και γενικών εμπειριών από το σχεδιασμό διαχείρισης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση καταστροφών.

• Συνεργασία στο σχεδιασμό και τη διαχείριση έκτακτων αναγκών.

• Συνεργασία στην ενημέρωση του κοινού.

• Συνεργασία σε εκπαιδεύσεις και ασκήσεις.

• Αμοιβαία συμμετοχή σε σχετικά συνέδρια, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, η σημερινή υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί «απτή απόδειξη της ισχυρής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας» και προσέθεσε ότι στέλνει ένα «σαφές και ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης» καθώς επίσης και «ενισχύει τη βάση της ήδη καλής συνεργασίας μας».

Στο περιθώριο της συνάντησής τους οι κ. Στυλιανίδης και Αραφάτ συζήτησαν επίσης τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ο κ. Στυλιανίδης έκανε ξεχωριστή αναφορά στους Ρουμάνους πυροσβέστες που συνέδραμαν στις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

«Οι πυροσβέστες σας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στην Ελλάδα, για τον επαγγελματισμό τους, για τις γνώσεις τους και για την αποφασιστικότητά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης εκφράζοντας τη βαθιά ευγνωμοσύνη του «για την υποστήριξη της Ρουμανίας στην Ελλάδα, αλλά και για την αλληλεγγύη που έχουν δείξει στον ελληνικό λαό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ