Ελλάδα, η πιο διεφθαρμένη χώρα μεταξύ των «25»

Τους υψηλότερους δείκτες διαφθοράς παρουσιάζει η Ελλάδα στις κατατάξεις των διεθνών οργανισμών, όπως καταδεικνύουν στοιχεία που παραθέτει η «Καθημερινή της Κυριακής». Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει τις ανεπίσημες πληρωμές να αντιστοιχούν στη χώρα μας στο 0,23% του τζίρου των επιχειρήσεων, ή σε περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και μελέτες, το μέγεθος της φοροδιαφυγής ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ή το 15% του ΑΕΠ.
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» θεωρεί ότι η «πλήρης καταπολέμηση της διαπλοκής είναι αδύνατη». Αναγνωρίζει ότι για πρώτη φορά υπάρχει τόσο ισχυρή πολιτική βούληση και κάνει λόγο για κρούσματα στο παρελθόν που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά χάθηκαν στην πορεία.
Ειδικότερα, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναφέρεται στην περίπτωση υφυπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης σε τραπεζικό λογαριασμό συγγενικού προσώπου του οποίου βρέθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ. Δηλώνει, επίσης, εντυπωσιασμένος από το δήμαρχο Ν. Λιοσίων που κατέθεσε σε προσωπικό του λογαριασμό στην Ελβετία επιταγή 10 εκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν για τον δήμο. Τέλος μιλά για τη γεωμετρική αύξηση των αναπήρων, με πιο κραυγαλέα περίπτωση αυτή ενός χωριού στην Καρδίτσα, όπου 162 άτομα ζουν με αναπηρικές συντάξεις για νευρολογικές διαταραχές.
Πηγή: skai.gr