Ελισάβετ Παπαζώη: «Υπάρχει ομερτά απέναντι στη διαφθορά»

Για την ψήφο στις επικείμενες εκλογές:
"Εμείς είμαστε «καταδικασμένοι» να ψηφίζουμε ένα κόμμα».
Στην ερώτηση τι θα έλεγε στους νέους για τη διαφθορά και διαπλοκή:
«Αυτοί (οι όροι) αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική. Στην ελληνική περίπτωση, θα έλεγα ότι όταν κατά κάποιο τρόπο έχουμε, τουλάχιστον εγώ εκεί εντοπίζω τη βάση της ιστορίας αυτής, όταν έχουμε μια σειρά από επιχειρηματίες, αυτούς που λέμε κρατικοδίαιτους, οι οποίοι εξαρτώνται από τις παροχές και τις συμφωνίες με το κράτος, είναι φυσικό να αναπτύσσονται σε κάθε επίπεδο - από το απλό επίπεδο που τους εξυπηρετεί μέσα στη διοίκηση μέχρι και για λόγους πολιτικούς - κάποια τέτοιου είδους φαινόμενα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα πάρα πολύ έντονη στην Ελλάδα. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι τώρα η δημόσια διοίκηση έχει πλέον αυτονομηθεί, αυτή είναι η δική μου αίσθηση, και ακολουθεί σε ένα αρκετά κρίσιμο βαθμό, αυτό που την «εξυπηρετεί». Δηλαδή έχουμε δύο φαινόμενα, αφ` ενός έχουμε την κλασική περίπτωση, αυτή που ίσχυε και παλιά των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων κλπ, αλλά αφετέρου έχουμε μια εξάπλωση αυτού του φαινομένου ακόμη και σε απλά πράγματα της καθημερινότητας».
«Το να τα λέμε και να τα καταγγέλλουμε, δεν σημαίνει και πάρα πολλά πράγματα. Όποιοι από μας είχαν περάσει από υπεύθυνα πόστα, είτε κυβερνητικά είτε άλλου είδους, εκεί νομίζω ότι ο καθένας μας έδωσε δείγματα εάν ανέχεται μια τέτοια κατάσταση ή αν αντιμάχεται αυτή την κατάσταση. Δεν είναι κάτι απλό, αλλά πάντως το σήμα δίνεται πάντοτε από τον επικεφαλής, εάν μάχεται τέτοιες καταστάσεις ή αν βολεύεται και εκείνος ή ανέχεται τέτοιου είδους καταστάσεις. Στα νέα παιδιά θα έλεγα ότι όταν η κοινωνία έχει διαμορφωθεί με τέτοιους όρους, νομίζω ότι δεν σου κάνει χαρά και ευχαρίστηση να ζεις σ` αυτή. Η ελληνική κοινωνία έχει σε ένα μεγάλο βαθμό μπολιαστεί από αυτό το κυνήγι του χρήματος αλλά τελικά όλοι ξέρουμε μέσα μας, κάπου λίγο πιο βαθιά αν το ψάξουμε το πράγμα, ότι δεν είναι σ` αυτό που βρίσκουμε είτε την ολοκλήρωσή μας σαν άνθρωποι είτε την ικανοποίηση μας σαν άτομα - και αυτά είναι που τελικά μετράνε στην ζωή μας.
Θα έλεγα στα νέα παιδιά να μην απέχουν από την πολιτική, να είναι μέσα στην πολιτική, όχι ως οπαδοί ενός κόμματος και ως αφισοκολλητές, αλλά να συμμετέχουν και να αντιδρούν σε τέτοιου είδους φαινόμενα, γιατί ένα από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι αυτό που λέγεται «ομερτά». Στη δική μας περίπτωση δεν είναι απλώς «ομερτά», είναι ένα είδος ανοχής ολοκληρωμένης σε πολλά τέτοιου είδους φαινόμενα».
Πηγή: skai.gr