Κλείσιμο

Έκτακτη Σύνοδος ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Η "Δήλωση για τη Συμμαχική Ασφάλεια", που θα αποτελέσει την πολιτική βάση για την αναθεώρηση και διαμόρφωση του επόμενου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε δηλώσεις της η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι η έκτακτη Σύνοδος ήταν ουσιαστικά σύνοδος προετοιμασίας της επετειακής Συνάντησης Κορυφής της Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με την υπουργό, στις συζητήσεις δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία της Δήλωσης για τη Συμμαχική Ασφάλεια, η οποία ύστερα από επεξεργασία σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως σημείο εκκίνησης και θεμέλιο και των κειμένων αυτών, πρέπει να είναι, πέραν των κοινών συμφερόντων, οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Συμμαχίας, όπως είναι η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

"Δίνουμε, επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη μιας ισότιμης σχέσης, μιας στενής και παραγωγικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να είναι θεμελιωμένη στην αρχή του σεβασμού της θεσμικής αυτονομίας των δύο οργανισμών", είπε η υπουργός.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι "πρέπει να είναι ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου",

Επιπλέον, στη Σύνοδο έγινε ανασκόπηση και αξιολόγηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν και της συμβολής της Συμμαχίας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τη σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Εξάλλου, έγινε αξιολόγηση και ανασκόπηση της παρουσίας της Συμμαχίας με τη νατοϊκής δύναμης KFOR, στο Κόσοβο.

Η υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η συνάντηση της Πέμπτης, σε συνδυασμό με τη Συνάντηση Κορυφής Ηνωμένων Πολιτειών - Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προγραμματίζεται για αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αναμένεται να προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στη στρατηγική σχέση Ευρώπης - Ηνωμένων Πολιτειών, "να προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στη διατλαντική σχέση, που παραμένει θεμελιώδους σημασίας για το κοινό μας μέλλον, για τη διεθνή σταθερότητα και ειρήνη".
Πηγή: skai.gr