Εξεταστική για τα αίτια της «χρεοκοπίας του 2010» ζητάει ο Γ. Βαρουφάκης

Της Ναντίν Χαρδαλιά  

Πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής με στόχο τη διερεύνηση των αιτιών της «χρεοκοπίας του 2010» και της ένταξης της χώρας στα Μνημόνια, κατέθεσε στην Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, καλώντας τις υπόλοιπες πολιτικές παρατάξεις να την συνυπογράψουν.

«Καταθέτω πρόταση σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής αίτημα για διερεύνηση των αιτιών που από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα φθάσαμε στην χρεοκοπία του 2010.Δεν μας ενδιαφέρει η στοχοποίηση αλλά η καταγραφή πάνω σε επιστημονικά στοιχεία όλων των απόψεων για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και τα μνημόνια. Καλώ τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές να συνυπογράψουν την πρότασή μας. Όπως άνοιξε ο φάκελος της Κύπρου έτσι να ανοίξει και ο φάκελος των μνημονίων»,  είπε χαρακτηριστικά, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25,  στο κλείσιμο της τοποθέτησής του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Το πρώτο «ΝΑΙ» το απέσπασε η πρότασή του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του θα την υποστηρίξει, δίνοντας έτσι διέξοδο και στην πρόβλεψη που απαιτεί την υπογραφή τέτοιας πρότασης από 10 βουλευτές.  

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αλλαγές που επήλθαν  στο Σύνταγμα, η μειοψηφία μπορεί να συγκροτήσει 2 εξεταστικές επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο. Την πρόταση για σύσταση εξεταστικής μπορούν να καταθέτουν ακόμα και 10 βουλευτές, ενώ για να γίνει αποδεκτή πρέπει να υπερψηφιστεί από σχετική πλειοψηφία τουλάχιστον 120 βουλευτών. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως για να γίνει δεκτή η πρόταση του κ. Βαρουφάκη θα πρέπει να τη στηρίξει η αντιπολίτευση και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ που συνιστά το κρίσιμο μέγεθος για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας.

Η πρότασή του πάντως προκάλεσε ποικίλα σχόλια στους διαδρόμους της Βουλής λόγω της συγκυρίας που επέλεξε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, να εγείρει το θέμα εν μέσω της μάχης με την πανδημία.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον χαρακτήρισε δείγμα αδιαφορίας της κυβέρνησης απέναντι στις ανάγκες της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, στη βάση των μνημονιακών λογικών, υποστηρίζοντας ότι δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο γράφτηκε.  

«Ποτέ ελληνική κυβέρνηση δεν ωφέλησε τόσο πολύ τόσους λίγους την ώρα που τόσοι πολλοί υπέφεραν τόσο», ανέφερε ο ίδιος.